Home | De groeicurve van een Leonberger.. hoe werkt dat?

De groeicurve van een Leonberger.. hoe werkt dat?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Zoals je waarschijnlijk wel weet, is de Leonberger een ontzettend grote hond. Zo groot zelfs, dat hij tot de dogachtigen behoort. Er zijn maar een aantal hondenrassen die groter zijn dan een hond van dit ras. Als puppy is hij natuurlijk nog niet zo groot.

Ook de Leonberger is in het begin gewoon een kleine, schattige puppy. Het duurt wel eventjes voordat het de grote imposante hond is die het uiteindelijk wordt. Hoe de groeicurve van de Leonberger er precies uit ziet, lees je hier.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Leonberger nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Leonberger!

Wat is een groeicurve?

Laten we beginnen met wat het begrip groeicurve precies inhoudt. De groeicurve van een hond helpt je om te zien hoe zwaar je pup uiteindelijk gaat worden. Dit doe je aan de hand van een tabel. In deze tabel vul je de leeftijd in en het gewicht dat je hond op die leeftijd had.

Zo kun je ongeveer voorspellen hoe zwaar je hond uiteindelijk zal worden. Natuurlijk kan het uiteindelijke gewicht wel wat afwijken, maar heel veel verschil zou er ook weer niet in moeten zitten. De groeicurve geeft dus in principe aan hoeveel jouw hond in zijn eerste levensjaar zou moeten groeien.

Je kunt dan het beste de groei van je pup vergelijken met de groeicurve van de Leonberger om te kijken of hij goed op schema ligt. Je kunt ook je eigen groeicurve maken door zijn gewicht steeds in een tabel te zetten.

Belangrijk

Het is belangrijk om de groeicurve van je Leonberger te volgen omdat het niet goed voor hem is als hij te zwaar wordt of achter blijft in de groei. Door een groeicurve te gebruiken, hou je hier controle op en kun je ingrijpen als dat nodig is. Vooral bij grote rassen is deze controle heel belangrijk. Als hij te erg van de groeicurve afwijkt, zal je hond zich namelijk niet goed ontwikkelen. Hier kan hij dan de rest van zijn leven last van hebben.

Als een puppy te zwaar is, kan hij bijvoorbeeld later last krijgen van zijn gewrichten, zijn longen en zijn hart. De Leonberger is al een ras dat snel last heeft van zijn gewrichten dankzij zijn grote formaat, dus dit wil je uiteraard zoveel mogelijk voorkomen.

Een Leonberger krijgt vaak last van heupdysplasie. Dit kan dan weer komen door een te hoog calcium opname, overgewicht of een te snelle groei. Goede voeding is daarom erg belangrijk. Een te magere pup is aan de andere kant ook weer niet goed, want het kleine lichaam heeft veel voedingsstoffen nodig en mag in de groei niets tekort komen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Leonberger wordt ook uitgebreid behandeld in Leonberger Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De groei van de Leonberger

Als pup is de Leonberger natuurlijk maar een klein hondje. Bij vier maanden oud, heeft je pup al 40 procent van zijn eindgewicht bereikt. Als hij zo’n negen maanden oud is, zal hij 60 procent van zijn eindgewicht hebben bereikt. Dat komt omdat een hond in zijn eerste levensjaar het meeste groeit. Na ongeveer drie tot vier jaar heeft de Leonberger zijn eindgewicht bereikt. Een reu is dan ongeveer 80 centimeter groot en weegt zo’n 75 kilo. Een teefje is wat kleiner. Zij is namelijk tussen de 65 en de 75 centimeter groot en heeft een gemiddeld gewicht van 60 kilo.

Goede voeding

Een pup groeit uiteraard wel vanzelf, maar om hem op een goede manier te laten groeien heeft hij wel wat hulp van zijn baasje nodig. Dit is vooral belangrijk bij de Leonberger omdat het zo’n grote hond is. Grote honden groeien namelijk over het algemeen iets sneller. Als ze geen voer krijgen dat past bij het ras en de leeftijd, dan kan dit tot een foute groei leiden. Goed voer bevat de juiste voedingsstoffen die een kleine Leonberger nodig heeft om uit te kunnen groeien tot een grote en sterke hond. Hij heeft de juiste hoeveelheden vitaminen, eiwitten en mineralen nodig.

Leer alles over jouw lieve Leonberger

Wil je álles leren over jouw Leonberger? Bekijk dan ook het Leonberger Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Advies

De voeding van je volwassen Leonberger kan het beste aan een aantal eisen voldoen. Zo moet er een goed eiwit en vitaminegehalte in zitten. Dit zorgt namelijk voor een goed, gezond en sterk afweersysteem. De grondstoffen moeten van goede kwaliteit zijn zodat de kans op spijsverteringsproblemen zo klein mogelijk is. Daarnaast moet de voeding ook een hoog gehalte hebben van omega-3 vetzuren. Dit zorgt er namelijk voor dat je Leonberger een gezonde huid en vacht krijgt.

Uiteraard moet er in het voer ook een complete samenstelling zitten om aan de dagelijkse behoefte van voedingsstoffen te voldoen. Het wil ook nog wel eens helpen als er een goede smaak aan het voer zit, zodat je hond het lekker vindt en het ook daadwerkelijk allemaal op eet.

Als je niet zo goed weet welk voer het beste is voor je kleine pup, dan kun je dit het beste vragen aan de fokker waar je de pup koopt of uiteraard aan de dierenarts. Zij kunnen jou precies vertellen welke voeding het beste is en hoeveel je elke dag moet geven. Hieronder staat ook een schema met daarin de richtlijnen voor een voerschema van de Leonberger. Het is het beste om je volwassen hond twee keer per dag te voeren.

 

Gewicht hond Hoeveelheid voer Hoeveelheid voer Hoeveelheid voer
  2 tot 4 maanden oud 4 tot 6-8 maanden oud 6-8 tot 10 maanden oud
2,5 kilo 120 gram per dag
5 kilo 200 gram per dag
10 kilo 340 gram per dag
15 kilo 460 gram per dag 345 gram per dag
20 kilo 570 gram per dag 460 gram per dag 340 gram per dag
25 kilo 670 gram per dag 505 gram per dag 405 gram per dag
30 kilo 865 gram per dag 650 gram per dag 520 gram per dag
35 kilo 910 gram per dag 695 gram per dag 545 gram per dag
40 kilo 960 gram per dag 740 gram per dag 575 gram per dag
50 kilo 850 gram per dag 680 gram per dag
60 kilo 975 gram per dag 780 gram per dag
70 kilo 1090 gram per dag 875 gram per dag
80 kilo 965 gram per dag

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Leonberger?

Bekijk dan het Leonberger Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Leonbergers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Leonberger wilde weten in één compleet e-book!”

Leonberger Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Leonberger!

  • Wil je een Leonberger kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Leonberger zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Leonberger trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Leonberger de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Leonbergers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Leonberger Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Leonberger Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Leonberger Handboek interessant zal vinden.

Welkom Leonberger vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!