Home | Wie was de grootste Leonberger ooit

Wie was de grootste Leonberger ooit

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Leonberger is een hondenras dat is ontstaan omdat iemand een soort leeuw na wilde maken, maar dan in de vorm van een hond. Nou, dat is best wel goed gelukt. Dat verklaart ook meteen waarom dit prachtige ras zo ontzettend groot is.

Naast dat hij heel groot is, is het gelukkig ook nog eens een hele lieve, vrolijke en loyale hond. Dankzij zijn formaat hoort de Leonberger bij de grootste hondenrassen ter wereld. Je leest hier alles over de grote Leonbergers.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Leonberger nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Leonberger!

De grootte

Hoe groot de grootste Leonberger ooit precies is of was, is helaas niet bekend. Maar als je er van uit gaat dat een reu over het algemeen een schofthoogte van 80 centimeter heeft, dan kun je het wel een beetje voorstellen.

Waarschijnlijk was de grootste Leonberger ooit namelijk nog net iets groter, maar veel groter dan 90 centimeter zal het nooit zijn geweest. Dat hoeft natuurlijk ook niet, want de Leonberger is groot en mooi genoeg zoals hij is. Een teefje is overigens over het algemeen iets kleiner. Zij heeft namelijk een gemiddelde schofthoogte van tussen de 65 en de 75 centimeter.

Het gewicht

Je zou misschien verwachten dat bij zo’n groot lichaam ook een flink gewicht hoort, maar in het geval van de Leonberger valt dat echt reuze mee. Zo weegt een reu gemiddeld 75 kilo. Ook hierbij is een teefje natuurlijk weer iets lichter.

Zij weegt namelijk gemiddeld zo’n 60 kilo. Als je dit zou zien, zou je misschien denken dat hij meer weegt. Dat komt vooral omdat hij zo’n dikke vacht heeft. Ze hebben een redelijk lange en pluizige vacht waardoor de hond ook meteen een stuk forser lijkt dan dat hij eigenlijk is.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Leonberger wordt ook uitgebreid behandeld in Leonberger Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De geschiedenis

Als je graag wil weten hoe het komt dat dit hondenras zo groot is, is het belangrijk om iets over de geschiedenis te weten. Deze hond is namelijk voor het eerst gefokt door Heinrich Essig. Hij woonde in Leonberg en zat in de gemeenteraad van deze Zuid-Duitse stad. Op het stadswapen van deze stad stond een leeuw afgebeeld. In het begin van de 19e eeuw wilde Essig graag een hond fokken die leek op de leeuw in het wapen.

Hiervoor kruiste hij een een Newfoundlander met een Sint Bernhard. Later werd er nog een ander ras in de mix toegevoegd, namelijk de Pyreneese Berghond. De Leonberger is dus expres groot gemaakt, want de creëerder wilde een hond hebben die leek op een leeuw.

Grote hondenrassen

Dankzij zijn grote formaat staat de Leonberger hoog in de top tien met grootste rassen. Hondenrassen die net iets kleiner zijn dan hij zijn bijvoorbeeld de Kuvasz, de Mastino Napoletano, de Newfoundlander en de Kaukasische Herder.

Op nummer zes staat dan uiteindelijk de Leonberger. Dat betekent dus dat er maar vijf hondenrassen zijn die groter zijn dan dit ras. Dit zijn de Engelse Mastiff, de Anatolische Herder, de Ierse Wolfshond, de Sint Bernard en de Duitse Dog. De Duitse Dog staat op nummer 1, want hij kan een schofthoogte bereiken van maar liefst één meter hoog.

Grote honden als gezinshond

Door hun grootte kunnen Leonbergers nogal intimiderend overkomen. Als je hem echter wat beter leert kennen, zul je er al meteen achter komen dat je helemaal niet bang hoeft te zijn van deze lieve honden. Ze zijn namelijk heel zachtaardig. Grote honden staan er zelfs om bekend dat ze een opgewekt karakter hebben en heel loyaal en liefdevol zijn. Hierdoor zijn ze juist heel geschikt om te hebben als gezinshond.

Ze zijn namelijk over het algemeen meer ontspannen dan een kleiner hondenras. Houd er wel rekening mee dat grote honden zoals de Leonberger ook veel beweging nodig heeft op een dag. Een actief gezin is dus het beste voor hem.

Andere factoren waar je rekening mee moet houden, is dat je met een grote hond ook wat vaker naar de dierenarts toe moet. Grote rassen krijgen namelijk al snel last van hun gewrichten. Andere dingen waar je rekening mee moet houden zijn dat ze meer kwijlen, dat je grotere poepzakjes nodig hebt en dat ze over het algemeen korter leven dan kleinere honden.

Leer alles over jouw lieve Leonberger

Wil je álles leren over jouw Leonberger? Bekijk dan ook het Leonberger Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Voordelen grote hond

Het hebben van een grote hond is niet alleen gewoon heel erg leuk, maar het heeft ook heel veel voordelen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld heel goed luisteren. Er wordt dan ook gezegd dat grote honden gemakkelijker zijn om te trainen.

Dat komt door hun snelle analysecapaciteit. Ook hebben ze meer energie. Ze hebben een groter lichaam en daardoor ook meer beweging nodig, waardoor ze niet zo snel moe worden als een kleinere hond. Bovendien zijn grote honden zoals de Leonberger ook erg aanhankelijk. Ze bouwen ook gemakkelijker een band op met hun baasje.

Een grote hond heeft vaak de neiging om je te beschermen. Dat komt omdat ze vroeger vaak gebruikt werden om mensen, bezittingen of andere dieren te beschermen. Dat beschermingsinstinct zit dus nog steeds in ze. Dit is wel alleen op het moment dat ze dreiging voelen. Over het algemeen zijn grote honden namelijk veel meer ontspannen dan kleine honden. Tot slot is een grote hond natuurlijk ook gewoon heel leuk omdat het een hele grote knuffelbeer is. Vooral de Leonberger met zijn lekker zachte vacht is heerlijk om mee te knuffelen.

Nadelen grote hond

Elk voordeel heeft zijn nadeel en dat is ook zo met honden. Het hebben van een grote hond als de Leonberger heeft dus ook wat nadelen. Zo is het bijvoorbeeld duurder om een grote hond te hebben. Ten eerste moet je grotere en meer spullen kopen. Een Leonberger heeft natuurlijk een grotere mand nodig om in te slapen dan een Chihuahua en een grotere mand is ook duurder. Daarnaast heeft hij meer speeltjes nodig.

Hij eet ook een stuk meer, dus je zal ook meer voeding moeten kopen. Ook dierenartskosten zijn hoger bij een grote hond. Dat komt niet alleen omdat ze vaak snel last van hun gewrichten krijgen, maar ook omdat medicijnen en operaties bij grote honden over het algemeen gewoon wat duurder zijn dan bij kleine honden.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Leonberger?

Bekijk dan het Leonberger Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Leonbergers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Leonberger wilde weten in één compleet e-book!”

Leonberger Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Leonberger!

  • Wil je een Leonberger kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Leonberger zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Leonberger trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Leonberger de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Leonbergers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Leonberger Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Leonberger Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Leonberger Handboek interessant zal vinden.

Welkom Leonberger vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!