Home | Grootte: wat is de gemiddelde schofthoogte van een Leonberger

Grootte: wat is de gemiddelde schofthoogte van een Leonberger

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Leonberger is een prachtige hond om te zien. Daarnaast is hij ook nog eens heel lief en zachtaardig, waardoor dit ras het ideale huisdier is. Het schijnt dan ook zo te zijn dat keizerin Sissi een Leonberger als huisdier heeft gehad.

Dat zou natuurlijk niet heel gek zijn. Het is namelijk dankzij zijn leeuwenmanen een stoere hond, maar hij beweegt wel op een harmonische manier. De grootte van een Leonberger is waarschijnlijk hetgeen waar dit ras het meest bekend om staat. Je leest hier alles over de grootte van een Leonberger.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Leonberger nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Leonberger!

De geschiedenis

Als je meer wil weten over de grootte van de Leonberger, dan is het belangrijk dat je eerst wat meer weet over de geschiedenis van het ras. Deze hond is namelijk niet zomaar ineens ontstaan zoals andere rassen wel bij toeval worden ontdekt. Nee, de Leonberger is doelbewust gefokt. Dit gebeurde in Duitsland, in de gelijknamige stad Leonberg. Heinrich Essig woonde in deze stad en zat tevens in de gemeenteraad.

Op het stadswapen van Leonberg stond een leeuw. Het doel van Essig was om een hond te creëren die leek op de leeuw die op dit stadswapen stond. Hiervoor kruiste hij een Sint Bernhard met een Newfoundlander. Later werd er ook nog de Pyreneese Berghond toegevoegd aan deze mix. Het was dus ook het doel van Essig om een hond te creëren die zo groot mogelijk was. Als je nu naar de Leonberger kijkt, dan kun je ook wel stellen dat dat in ieder geval is gelukt.

De grootte

Het plan van Essig is gelukt en hij heeft een hond gefokt die ontzettend groot is. Zo groot zelfs, dat hij behoort tot de dogachtigen. De Leonberger is één van de grootste hondenrassen ter wereld. Een reu is nog net iets groter dan een teefje.

Hij heeft namelijk een gemiddelde schofthoogte van 80 centimeter. Een teefje heeft een gemiddelde schofthoogte van tussen de 65 en de 75 centimeter. Dat is dus heel groot, zeker wanneer je het vergelijkt met andere hondenrassen. Het is dan ook helemaal niet zo gek als je even twee keer moet kijken als je een Leonberger voorbij ziet komen lopen, want met zijn grote lichaam is het ook een imposante hond om te zien.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Leonberger (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Leonberger Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het gewicht

Je zou misschien denken dat een grote hond met een flinke vacht ook meteen betekent dat hij heel zwaar is, maar dat valt dus reuze mee met de Leonberger. De flinke vacht is in dit geval juist misleiden. Daardoor lijkt hij veel steviger dan dat hij daadwerkelijk is.

Dat betekent natuurlijk niet dat het een hele lichte hond is. Een reu weegt gemiddeld ongeveer 75 kilo. Een teefje is iets kleiner dan een reu en daarvoor vaak ook iets lichter.

Zij weegt namelijk zo’n 60 kilo. Als je de vacht van de Leonberger weg zou denken, dan blijft er dus een veel kleiner lichaam over dan dat je in eerste instantie misschien zou denken.

Grote hondenrassen

Dankzij zijn grote figuur staat de Leonberger hoog in de top tien wat betreft de grootste hondenrassen ter wereld. Enkele voorbeelden van honden die net wat kleiner zijn, zijn de Mastino Napoletano, de Newfoundlander, de Kaukasische Herder en de Kuvasz.

Opvallend is dat de Newfoundlander wel werd gebruikt om de eerste Leonberger te creëren. Er zijn maar ongeveer vijf hondenrassen groter dan de Leonberger.

Dit zijn de Engelse Mastiff, de Ierse Wolfshond, de Anatolische Herder en de grootste hond ter wereld is de Duitse Dog. Deze hond kan een schofthoogte bereiken van één meter (!) hoog.

Grote honden als gezinshond

Een grote hond is natuurlijk hartstikke leuk om te hebben als huisdier, want je hebt eigenlijk gewoon een hele grote knuffelbeer. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo kunnen grote honden zoals de Leonberger erg intimiderend overkomen.

Dat kan vervelend zijn als iemand bang is voor honden. Als je de Leonberger eenmaal leert kennen, dan merk je meteen dat er niets is waar je bang voor moet zijn en dat het hele lieve honden zijn. Ze zijn loyaal, liefdevol en hebben een opgewekt karakter. Hierdoor zijn ze juist erg geschikt als gezinshond.

Ook met kleine kinderen kan een Leonberger prima overweg. Ze zijn juist over het algemeen meer ontspannen dan kleine hondenrassen, wat misschien nog wel beter is. Houd er wel rekening mee dat een grote hond zoals de Leonberger ook veel beweging nodig heeft op een dag. Er moet dus wel iemand zijn die elke dag een flinke wandeling met hem wil maken en met hem wil spelen.

Andere dingen waar je rekening mee moet houden als je een grote hond als gezinshond wil, is dat hij ook wat vaker naar de dierenarts moet. Grote honden krijgen namelijk over het algemeen snel last van hun gewrichten. Overige dingen, waar je in het begin misschien nog niet over nadenkt, is dat grote honden over het algemeen korter leven dan kleinere honden, dat ze meer kwijlen en dat je ook grotere poepzakjes nodig hebt.

Leer alles over de kenmerken van jouw Leonberger

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Leonberger? Bekijk dan ook het Leonberger Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Voordelen van een grote hond

Het hebben van een grote hond heeft veel voordelen. Ze kunnen goed luisteren en er wordt dan ook gezegd dat grotere honden gemakkelijker zijn om te trainen dankzij hun snelle analysecapaciteit. Ook hebben ze meer energie.

Dankzij hun groter lichaam hebben ze ook meer beweging nodig. Ze worden niet zo snel moe als kleine honden. Omdat een grote hond zoals de Leonberger ook heel aanhankelijk is, bouwt hij makkelijker een band op met het baasje. Een grote hond zal dan ook eerder de neiging hebben om je te beschermen omdat ze vroeger vaak werden gebruikt als waakhond.

Nadelen van en grote hond

Helaas is het ook wat duurder om een grote hond te hebben. Spullen zijn duurder, je moet meer voer kopen en ook dierenartskosten zijn vaak hoger. Ook heeft hij meer speeltjes nodig. Ook moet je genoeg ruimte in huis hebben, want een Leonberger moet wel vrij kunnen bewegen. Als je weinig tijd hebt, dan is het ook niet praktisch om een Leonberger te hebben omdat deze veel beweging nodig heeft. Een Leonberger is dus niet een hondenras dat voor iedereen geschikt is.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Leonberger?

Bekijk dan het Leonberger Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Leonbergers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Leonberger wilde weten in één compleet e-book!”

Leonberger Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Leonberger!

  • Wil je een Leonberger kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Leonberger zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Leonberger trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Leonberger de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Leonbergers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Leonberger Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Leonberger Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Leonberger Handboek interessant zal vinden.

Welkom Leonberger vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!