Home | Grootte en gewicht: wat is de gemiddelde afmeting van een Leonberger

Grootte en gewicht: wat is de gemiddelde afmeting van een Leonberger

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Leonberger is een hondenras met een heel statig uiterlijk. Hij is heel groot en behoort dan ook tot de dogachtigen. Daarnaast heeft hij een hele dikke, dubbele vacht. De Leonberger bestaat al heel lang en komt uit de gelijknamige stad.

Waar de meeste hondenrassen zijn ontstaan omdat men een hond nodig had met een bepaalde functie, was dat bij de Leonberger niet zo. Hij is namelijk speciaal voor zijn uiterlijk gefokt. Je leest hier meer over de grootte en het gewicht van dit prachtige ras.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Leonberger nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Leonberger!

De geschiedenis

Om meer te weten te komen over het gewicht en de grootte van de Leonberger, is het handig om eerst iets meer over de geschiedenis van het ras te weten. Deze heeft namelijk een grote rol gespeeld in het uiterlijk van dit ras vandaag de dag. Zoals hierboven al kort wordt genoemd, zijn de meeste hondenrassen ontstaan omdat men op zoek was naar een bepaald soort honden. Ze wilden graag een waakhond, een werkhond, een herdershond of een vechthond.

Bij de Leonberger liep dit net iets anders. Het stadje Leonberg had een leeuw op hun stadswapen staan. Heinrich Essig, inwoner van de stad en onderdeel van de gemeenteraad, wilde een hond creëren die leek op de leeuw op het stadswapen.

Hiervoor moest hij dus grote honden met een dikke vacht met elkaar kruisen. Hij gebruikte een Newfoundlander met een Sint Bernhard en daarna nog een Pyreneese Berghond. Op deze manier is dus de Leonberger ontstaan. Hij lijkt misschien niet echt op een leeuw, maar het is wel een hele grote hond geworden.

De grootte

De Leonberger is een hele statige hond. Hij is namelijk ontzettend groot en heeft ook nog eens een dikke vacht. Hij is zelfs zo groot dat hij tot de dogachtigen behoort. Er zijn maar een aantal rassen die nog groter zijn dan hem, zoals de Engelse Mastiff, de Anatolische Herder, de Ierse Wolfshond en de Duitse Dog. Volgens de rasstandaard heeft een reu een gemiddelde schouderhoogte van tussen de 72 en de 80 centimeter.

Het aanbevolen gemiddelde ligt op 76 centimeter. Een teefje is meestal wat kleiner. Zij heeft namelijk een schouderhoogte van tussen de 65 en de 75 centimeter. Hierbij wordt een gemiddelde van 70 centimeter aanbevolen.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Leonberger (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Leonberger Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het gewicht

Bij zo’n grote hond zul je waarschijnlijk denken dat hij ook heel erg zwaar is. Het is ook zeker geen lichte hond, maar gezien zijn formaat valt het gewicht nog redelijk mee. Je kunt dan ook de contouren van zijn lichaam duidelijk zien ondanks zijn dikke vacht.

Een reu weegt meestal tussen de 54 kilo en de 77 kilo. Een teefje is natuurlijk over het algemeen weer wat lichter. Zij weegt namelijk meestal tussen de 45 kilo en de 61 kilo.

De lichaamsbouw

De Leonberger ziet er misschien wel een beetje uit alsof het een slome hond is die het liefste lekker lui in zijn mand ligt, toch is het een actieve hond. Hij heeft namelijk veel beweging nodig. De Leonberger heeft juist een zelfbewuste manier van lopen.

Dankzij zijn gestalte dat erg gespierd is en zijn harmonische lichaamsbouw zijn het hele elegante honden. Hij heeft dan ook genoeg beweging nodig om zijn conditie op peil te houden. Dit is ook belangrijk om zijn gewrichten goed in vorm te houden. Hiervoor kun je naast je gewone uitlaat rondjes het beste regelmatig nog een stevige wandeling maken.

Verder kun je het beste ook regelmatig een spelletje met je hond spelen om met hem trainen. Op deze manier blijf je namelijk je hond ook mentaal uitdagen. Als hij te weinig uitdaging krijgt, kan hij zich gaan vervelen en dan laat hij vervelend gedrag zien.

De voordelen van een grote hond

Het grootste voordeel van een grote hond is natuurlijk dat je een levensgrote knuffelbeer hebt. Wie wil er nou niet knuffelen met zo’n prachtige Leonberger? Als je een hond uit gaat zoeken, dan kijk je natuurlijk wel welk ras het beste bij jou past. Wanneer je voor een Leonberger kiest, ben je waarschijnlijk iemand die het leuk vindt om regelmatig een flinke wandeling te maken.

Het voordeel van de Leonberger is dat hij hier waarschijnlijk altijd wel zin in heeft. Een grote hond heeft veel energie en hij houdt er van om samen een flinke wandeling te maken.

Van grote honden wordt vaak gezegd dat ze goed kunnen luisteren en dat ze gemakkelijker zijn om te trainen. Dat zou liggen aan hun analysecapaciteit. Ook de Leonberger is een gemakkelijke hond om te trainen en hij kan goed luisteren. Tevens is deze hond heel aanhankelijk waardoor hij ook gemakkelijk een band met zijn baasje opbouwt. Een ander voordeel van een grote hond is dat hij eerder de neiging heeft om zijn baasje te beschermen in dreigende situaties.

Leer alles over de kenmerken van jouw Leonberger

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Leonberger? Bekijk dan ook het Leonberger Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De nadelen van een grote hond

Helaas heeft het hebben van een grote hond ook een aantal nadelen. Zo is een grotere hond duurder dan een kleine hond. Niet alleen de spullen zijn duurder, maar je moet ook meer voer kopen en de dierenartskosten zijn vaak ook wat hoger. Een grote hond leeft over het algemeen minder lang dan een kleine hond. Ook moet je veel ruimte in huis hebben, want een Leonberger moet wel vrij kunnen bewegen. Daarnaast moet je ook genoeg tijd voor je Leonberger hebben.

Het is namelijk een hond die veel aandacht nodig heeft. Je moet vaak met hem gaan wandelen, maar ook af en toe spelen is belangrijk en ook zijn vacht heeft veel verzorging nodig. Dit ras is dus niet voor iedereen geschikt.

Veel voorkomende aandoeningen

Elke hondenras heeft vaak last van dezelfde soort aandoeningen en dat is ook bij de Leonberger zo. Bot- en gewrichtsproblemen spelen de belangrijkste rol. Het bekendste voorbeeld hiervan is de heupdysplasie. Dit is een aandoening die grote honden vaak hebben.

Bij jonge Leonberger zie je vaak dat ze last hebben van groeipijn. Hier kunnen de maandenlang last van hebben. Als ze ouder zijn, komt botkanker redelijk vaak voor. Meestal is dit fataal voor de hond.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Leonberger?

Bekijk dan het Leonberger Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Leonbergers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Leonberger wilde weten in één compleet e-book!”

Leonberger Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Leonberger!

  • Wil je een Leonberger kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Leonberger zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Leonberger trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Leonberger de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Leonbergers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Leonberger Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Leonberger Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Leonberger Handboek interessant zal vinden.

Welkom Leonberger vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!