Home | Over het karakter van de Leonberger: dit mag je verwachten

Over het karakter van de Leonberger: dit mag je verwachten

⏱ Leestijd: 4 minuten

Ben je op zoek naar een grote en lieve hond met een zachtaardig karakter en heb je zowel binnen als buiten voldoende ruimte voor een dergelijk exemplaar? Dan is een Leonberger wellicht een prima keuze voor je.

De Leonberger is een grote hond, zeg maar gerust een enorme, die van nature heel vriendelijk is naar mensen, rustig is, niet snel panikeert en alles doet om zijn mensen te beschermen. Niet op een brute manier maar door zijn imposante verschijning lukt hem dit ook makkelijk. De hond straalt wel veel vriendelijkheid uit en dat weerspiegelt ook echt zijn karakter.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Leonberger nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Leonberger!

Grote loebas die goed met mensen en dieren kan

De Leonberger dient goed gesocialiseerd te worden als puppy maar dan heb je ook werkelijk een geweldige huisgenoot die erg lief, zachtaardig en vooral ook tamelijk onverstoorbaar is. Een Leonberger schiet niet bij het minste of geringste in paniek en er moet heel wat gebeuren wil de hond aanslaan of van zijn stuk gebracht worden. Dit kan natuurlijk altijd wel maar de hond schrikt bepaald niet snel van andere mensen (ook niet als hij ze niet kent), andere dieren of van onbekende situaties.

De grote loebas kan door zijn uiterlijk mensen nog wel eens wat schrik aanjagen maar er is weinig reden om bang te zijn voor deze hond, ook al is hij enorm groot. De hond is heel rustig van zichzelf, past zich makkelijk en snel aan nieuwe situaties aan en kan goed met mensen (ook met kinderen) en andere dieren omgaan.

Tamelijk onverstoorbare hond die goed gesocialiseerd kan worden

Houd er wel rekening mee dat het een echt grote hond heeft die zelf natuurlijk niet weet hoe flink dat is. De hond kan nog wel eens wat lomp uit de hoek komen maar dat is zeker niet kwaad bedoeld. In al zijn enthousiasme zou hij zomaar tegen iemand op kunnen springen en dat is natuurlijk niet zo handig bij zo’n grote en tamelijk zware hond.

Door je hond goed te socialiseren leert hij wat wel en wat niet wenselijk is en kun je er ook voor zorgen dat hij zijn grootte niet op de verkeerde manier gebruikt, hoe goedbedoeld dan ook. Ook al ken jij je hond goed, vergeet niet dat andere mensen zouden kunnen schrikken van het formaat van deze leeuw met lange haren waardoor de hond zelf wat zenuwachtig zou kunnen worden. Niet dat hij dat snel wordt, want hij is tamelijk onverstoorbaar.

Goede waak- en reddingshond

De Leonberger werd en wordt nog altijd ingezet bij reddingswerkzaamheden, zeker als deze in het water plaatsvinden. De honden houden van water en kunnen ook goed zwemmen. Hun formaat maakt dat ze erg gespierd en krachtig zijn en zo ook mensen uit het water kunnen halen.

De hond mag er dan wellicht niet zo heel erg flexibel uitzien, hij is zeer wendbaar en kan veel meer dan je in eerste instantie denkt. De Leonberger kan goed waken maar schiet daarbij niet snel in paniek. Zijn uiterlijk werkt vaak al afschrikwekkend genoeg en hij zal zijn baasje zeker beschermen maar hoeft daar zelden echt wat voor te doen. Snel blaffen doet de hond niet en naar mensen is hij vriendelijk. Hij zal ze eerder helpen dan aanvallen hoewel zijn imposante gestalte soms anders kan doen vermoeden.

Let op: Het karakter van jouw Leonberger (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Leonberger Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Hond met veel energie en een goed uithoudingsvermogen

Een Leonberger is niet alleen groot maar heeft ook veel energie. Om deze goed kwijt te kunnen is dagelijks (veel) bewegen zeker aan te raden. Het zijn niet voor niets echte werkhonden met een goed uithoudingsvermogen die graag samen met de baas actief bezig zijn.

Zorg dat de hond zowel binnen als buiten voldoende ruimte en bewegingsvrijheid heeft maar ga er ook vaak en veel met je hond op uit. Niet alleen de beweging is goed voor je hond maar dit geeft hem ook geestelijke uitdaging zodat hij zich niet snel gaat vervelen. De hond kan wel eens wat onhandig uit de hoek komen maar met wandelen en rennen houd jij hem maar amper bij en hij houdt het waarschijnlijk ook nog langer vol.

Sociale en beschermende hond

Een Leonberger pup is niet zo groot maar groeit wel snel dus dat is iets om zeker rekening mee te houden. De pup neem je het beste zo jong mogelijk mee om te socialiseren zodat je hond goed weet wat wel en wat niet hoort. De Leonberger wordt zo een sociale hond die een echte kameraad voor je is en vriendelijk zal zijn naar anderen.

Tenzij ze je kwaad willen doen want dat pikt het ras snel op en dan zal hij ook meteen zijn baasje beschermen. Omdat de gewrichten, spieren en geest van je Leonberger nog volop in ontwikkeling zijn, dien je langzaam te beginnen met bewegen en kun je dit steeds verder opbouwen. Zo kan je hond alle indrukken goed verwerken, loopt hij de minste kans op kwetsuren en blijft hij scherp, goed in conditie en ook erg blij. Doen jullie dit samen, dan zal de hond daar echt gelukkig van worden.

Leer alles over het karakter van jouw Leonberger

Wil je alles weten over het karakter van jouw Leonberger? Bekijk dan ook het Leonberger Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Speelse en intelligente hond

Met spelletjes doe je de Leonberger ook echt een groot plezier. Zo prikkel je je hond geestelijk op een goede manier en blijft hij alert en heeft er nog lol in ook. De hond kan prima spelletjes doen zoals puzzels of bepaalde activiteiten die bij de hondensport aangeboden worden. Het ras is wel erg intelligent dus een spelletje zal je hond binnen no time doorhebben. Zorg daarom voor een groot en gevarieerd aanbod zodat je kameraad zich niet snel verveelt en steeds weer iets nieuws kan doen en ontdekken.

Er zijn veel spelletjes voor honden te koop maar als je een beetje creatief bent kun je ook zelf wat maken. Als je hond naar de hondensport gaat, kun je ook daar ideeën opdoen en kijken wat je Leonberger het liefste doet. Schaf dit ook aan voor thuis en je hebt gegarandeerd urenlang speelplezier voor zowel mens als dier.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Leonberger?

Bekijk dan het Leonberger Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Leonbergers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Leonberger wilde weten in één compleet e-book!”

Leonberger Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Leonberger!

  • Wil je een Leonberger kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Leonberger zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Leonberger trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Leonberger de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Leonbergers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Leonberger Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Leonberger Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Leonberger Handboek interessant zal vinden.

Welkom Leonberger vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!