Home | Alles over de mogelijke kleuren van een Leonberger

Alles over de mogelijke kleuren van een Leonberger

⏱ Leestijd: 4 minuten

Dit Duitse hondenras is vernoemd naar de gelijknamige plaats Leonberg in Württemberg in Duitsland. De Leonberger bestaat nog niet zo heel lang, want hij is rond 1860 voor het eerst gekruist. Dat zegt natuurlijk niets over de hond zelf.

Dit ras is namelijk een hele aanhankelijke, lieve en sociale hond. Je kunt hem vooral herkennen aan zijn uiterlijk. Hij is namelijk ontzettend groot. De Leonberger behoort dan ook tot de dogachtigen. Iets anders waar je hem aan kunt herkennen, is zijn dikke vacht. Deze kan verschillende kleuren hebben en daarover lees je hier meer over.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Leonberger nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Leonberger!

De vacht

De Leonberger is dus een hele grote hond en hij hier staat hij ook bekend om. Je kunt hem echter ook herkennen aan zijn vacht. Dit ras heeft namelijk een hele dikke dubbele vacht. De structuur van zijn vacht is middelzacht tot stuf.

De haren zijn rijkelijk lang, vlakliggend en liggen nooit in een scheiding. Ze staan eigenlijk gewoon alle kanten op. Ondanks de dikke vacht kun je wel nog duidelijk de structuur van de lichaamsbouw zien.

De haren zijn sluik en mogen een beetje golven. De reuen hebben meer haren bij de hals en borst. Dit wordt een kraag genoemd. Daarnaast zijn er ook nog duidelijke bevedering aan de voorbenen en heeft hij een uitgesproken broek aan de achterbenen.

Verschillende kleuren

Die vacht kan verschillende kleuren hebben. Hij kan een geel zijn, rood of roodbruin, maar hij kan ook zandkleurig zijn zoals crèmekleurig of vaalgeel. De vacht hoeft bovendien niet één kleur te hebben, maar kan ook bestaan uit een combinatie van meerdere kleuren.

De grondkleur van de vacht mag nooit zwart zijn. Als dat wel het geval is, dan wordt dat als fout gezien. De hond is dan natuurlijk nog net zo lief, alleen maak je geen kans als je naar een show of een wedstrijd gaat. Het is echter wel toegestaan dat de punten van de haren zwart zijn gekleurd.

In de grondkleur mogen wel lichtere aftekeningen te zien zijn bij de manen, aan de onderkant van de staart, bij de bevedering van de voorhand en bij de broek aan de achterbenen. Deze aftekeningen mogen echter niet zo sterk zijn dat ze de harmonie van de grondkleur verstoren.

Als er aftekeningen zijn, moeten deze dus subtiel in elkaar overvloeien. Het is toegestaan dat er een kleine witte borstvlek te zien is of een smalle streep op de borst. Ook witte haren aan de tenen mogen volgens de rasstandaard voorkomen bij de Leonberger.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Leonberger wordt ook uitgebreid behandeld in Leonberger Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het zwarte masker

Iets dat elke Leonberger heeft, is een zwart masker. Als je nog nooit eerder een hond hebt gehad, zul je misschien niet weten wat dit betekent. De hond heeft natuurlijk niet een echt masker op. Als je een Leonberger ziet, zul je het echter meteen begrijpen. De huid op en rondom zijn neus is zwart van kleur. De haren hier zijn zo dun en kort, waardoor je vooral de huid ziet. Het lijkt hierdoor net alsof de Leonberger zwarte haren op en rondom zijn snuit heeft.

Meestal loopt het masker van de snuit tot aan de ogen van de hond. Hoe groot het precies is, verschilt per hond. Het is ook een fout volgens de rasstandaard als de Leonberger geen zwart masker heeft.

De verzorging van de vacht

De vacht van de Leonberger is dus dik en dat betekent dat hij ook veel verzorging nodig heeft. Hier kan best wel veel tijd in komen te zitten. Hij moet bijna elke dag eventjes goed door worden geborsteld. Op deze manier kun je namelijk voorkomen dat er klitten in de vacht komen.

Die kunnen niet alleen vervelend zijn, maar ook pijnlijk. Naast het borstelen van de vacht zijn er ook nog andere manieren om de vacht te verzorgen.

Leer alles over jouw lieve Leonberger

Wil je álles leren over jouw Leonberger? Bekijk dan ook het Leonberger Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Trimsalon

Veel hondenbaasjes kiezen er voor om met hun hond naar een trimsalon te gaan. Dat kan helemaal geen verkeerd idee zijn, vooral niet als je zelf geen zin hebt om de vacht te gaan trimmen of wanneer je hier geen verstand van hebt. Het is namelijk niet een klusje dat je zomaar even doen.

De mensen in een trimsalon weten natuurlijk het beste hoe ze de vacht van je Leonberger kunnen verzorgen, knippen en trimmen. Zij zorgen er dan voor dat de vacht van je hond weer mooi gaat stralen.

Blazen

Je kunt de vacht van je Leonberger niet alleen schoonhouden door deze te borstelen, maar je kunt hem ook uitblazen. Dit doe je met een sterke föhn of met een waterblazer. Het is genoeg om dit elke week een keer te doen. De Leonberger heeft een hele dikke vacht en daar blijft makkelijk viezigheid in hangen.

Met een waterblazer of een föhn kun je al het vuil en het vocht uit de vacht blazen. Bovendien komt er dan meteen wat lucht in de vacht. Hier kun je mee voorkomen dat deze gaat stinken en broeien.

De rui

Eén of twee keer per jaar is de Leonberger in de rui. Op deze momenten verliest hij echt ontzettend veel haar. Extra verzorging is dan ook noodzakelijk tijdens deze periodes, want hij verliest dan nog meer haar dan normaal. Je kunt natuurlijk het beste de vacht buiten verzorgen zodat al deze haren niet in je huis terecht komen.

Een doffe vacht

Houd je de vacht van je Leonberger wel goed schoon, maar blijft hij toch altijd een beetje viezig? Heb je net de vacht goed gewassen, maar voelt hij toch alweer vettig aan? Dit kan verschillende redenen hebben. Waarschijnlijk is je hond dan wat ouder. De conditie van de vacht gaat dan namelijk wat achteruit. Het kan echter ook betekenen dat je Leonberger niet helemaal gezond is. Als een hond ziek is, kun je dit namelijk vaak terug zien aan de vacht. Deze hoort mooi te glanzen en te stralen.

Als je Leonberger een doffe vacht heeft, dan kan het dus zijn dat hij ziek is. Het is dan ook niet overbodig om naar de dierenarts te gaan in zo’n situatie. Wie weet is er niks aan de hand, maar dan heb je dat in ieder geval uitgesloten.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Leonberger?

Bekijk dan het Leonberger Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Leonbergers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Leonberger wilde weten in één compleet e-book!”

Leonberger Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Leonberger!

  • Wil je een Leonberger kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Leonberger zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Leonberger trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Leonberger de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Leonbergers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Leonberger Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Leonberger Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Leonberger Handboek interessant zal vinden.

Welkom Leonberger vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!