Home | Een Leonberger kopen.. de ultieme gids (puppy of volwassen)

Een Leonberger kopen.. de ultieme gids (puppy of volwassen)

⏱ Leestijd: 5 minuten

Ben je van plan om een Leonberger te kopen? Wat leuk! Deze honden staan bekend om hun prachtige uiterlijk. Het zijn enorm grote honden en behoren tot de dogachtigen. Daar komt nog eens bij dat ze een hele dubbele dikke vacht hebben.

Dit ras werd namelijk gefokt om een leeuw na te maken dat vroeger op het stadswapen van de stad Leonberg stond. Dat kun je nog steeds terug zien aan hoe de hond er vandaag de dag uit ziet. Door het uiterlijk is dit ras niet alleen een prachtige hond, maar ook heerlijk om mee te knuffelen! De Leonberger is daarom een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een hond.

Het aanschaffen van een hond heb je echter niet zomaar even in een middagje gedaan. Je leest hieronder alles wat je moet weten wanneer je een Leonberger wil kopen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Leonberger nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Leonberger!

De prijs

Als eerste is het natuurlijk wel handig om de prijs van een Leonberger puppy te weten. Een hond is namelijk niet heel goedkoop. Hoe duur een puppy precies is, hangt af van de plek waar je je hond koopt, maar ook van het ras. Er zit namelijk een prijsverschil tussen de hondenrassen. Voor een Leonberger puppy betaal je meestal tussen de €1200,- en de €1800,-. Dat is een heel verschil en dat komt dan weer door de plek waar je je pup koopt.

Als je deze namelijk bij een erkende fokker koopt, zal de prijs richting de €1800,- gaan. In sommige gevallen vragen fokkers misschien nog wel meer dan dit. Wanneer je je pup koopt via Marktplaats of Facebook, gaat de prijs eerder richting de €1200,-.

Een erkende fokker

Bij een erkende fokker betaal je dus meer geld voor een puppy. Dat komt omdat hij aan is gesloten bij een speciale rasvereniging. Dat houdt in dat hij zich aan strenge regels moet houden tijdens het fokken. Dit is allemaal voor het welzijn van de honden, maar het betekent wel dat het voor hem iets meer geld kost.

Ten eerste betaalt hij geld om lid te mogen zijn van de rasvereniging, maar het betekent ook dat hij om de zoveel tijd een gezondheidsverklaring moet regelen voor zijn honden en dat ze een geldig paspoort moeten hebben. Zulke dingen kosten nou eenmaal geld.

Een erkende fokker verdient niet zijn brood met het fokken van honden, maar het is echt een hobby. Hij kan dus niet alle kosten zelf betalen, vandaar dat de koper ook hiervoor betaalt als hij een pup koopt.

Vergeet ook niet dat de fokker veel kosten maakt om voor de hond te zorgen. Hij moet genoeg spullen voor ze hebben, genoeg ruimte en natuurlijk voldoende voer. Het voordeel van het kopen van je pup bij een erkende fokker is dus dat je zeker weet dat je hond op een goede manier is gefokt, waardoor hij zo gezond mogelijk is. Een andere regel waar de fokker zich aan moet houden is dat hij niet te vaak een nestje mag hebben.

Het is namelijk niet de bedoeling dat het teefje aan één stuk door zwanger is. Deze regel is dus bedacht voor het welzijn van de hond, maar het betekent wel dat er niet altijd een nestje beschikbaar zal zijn bij een erkende fokker.

Let op: Het kopen of adopteren van een Leonberger (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Leonberger Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Op het internet

Een andere optie is om je pup te kopen op het internet. Dit is dan meestal via Marktplaats, maar kan bijvoorbeeld ook op Facebook. Het voordeel is dat je dan een stuk minder voor je pup betaalt. De prijs gaat dan namelijk meer richting de €1200,-.

Dat is dan ook wel meteen het enige voordeel. Ook kan het zijn dat het aanbod wat groter is, maar het kan dus ook weer zijn dat dit komt omdat het teefje heel vaak achter elkaar zwanger is. Dat komt omdat de fokkers op internet niet aan zijn gesloten bij een rasvereniging.

Zij hoeven zich dus ook niet aan de regels te houden. Ze hoeven hun honden dus ook niet regelmatig te laten checken bij een dierenarts of een paspoort te regelen. Hierdoor zijn de kosten voor een pup vaak ook wat lager.

Helaas zijn er veel broodfokkers en handelaren actief op het internet. Dit zijn mensen die met de verkeerde redenen honden fokken. Zij willen namelijk niet een hond die zo gezond mogelijk is, maar ze willen gewoon zoveel mogelijk geld verdienen. Dat betekent niet alleen dat ze hun teefje direct weer zwanger laten raken zonder dat ze eerst bij kan komen, maar ook dat ze fokken met zieke honden.

Dit vertellen ze uiteraard niet tegen de koper, waardoor het kan zijn dat je dadelijk met een puppy zit die heel ziek is of geen fijn karakter heeft. Waar een erkende fokker wordt gecontroleerd door een rasvereniging om te kijken of zij wel goed te werk gaan, is dit bij een fokker op Marktplaats dus niet het geval.

Hier moet je op letten

Gelukkig zijn er veel dingen waar je op kunt letten om te bepalen of een fokker de goede intenties heeft of niet. Ten eerste kun je heel veel vragen stellen. Een goede fokker fokt namelijk honden omdat het echt zijn passie en zijn hobby is. Hij zal je er dan ook graag meer over vertellen. Meestal zijn ze heel open over hun manier van fokken en informeren ze je graag over het ras.

Als een fokker ontwijkende antwoorden geeft of zelfs helemaal geen antwoorden geeft, dan is dat meestal geen goed teken. Een goede fokker zal daarnaast jou ook wat vragen stellen. Hij heeft namelijk goed voor zijn hondjes gezorgd en wil er dan ook zeker van zijn dat ze op een goede plek terecht komen.

De advertentie

Ook de advertentie zelf is erg belangrijk. Fokkers met slechte intenties schrijven namelijk vaak op wat de koper wil lezen: de honden zijn ingeënt, goed gesocialiseerd en hebben een gezondheidsverklaring en een paspoort.

Helaas is het niet heel moeilijk om zo’n gezondheidsverklaring na te maken. Laat je dus niet verleiden door de advertentietekst, maar vraag ook naar persoonlijke informatie over de honden. Het is ook verstandig om altijd even te checken of de verkoper ook nog ergens anders een foto van het nestje heeft staan. Dit wijst er namelijk meestal op dat het een broodfokker is. Een erkende fokker heeft namelijk altijd maar één nestje tegelijk.

De ouders

Ook moeten de ouders van het nestje goed te zien zijn op de foto bij de advertentie. Hoe deze honden eruit zien, zegt namelijk veel over het uiterlijk van jouw hond. Dit geldt ook voor het karakter. Vraag dus niet alleen naar de Leonberger pup die je gaat kopen, maar vraag ook naar de ouders. Als dit bijvoorbeeld allebei hele vrolijke honden zijn, dan is de kans groot dat jij ook een hele vrolijke hond krijgt. Dit geldt natuurlijk ook andersom. Als je twee honden hebt die agressief zijn, zal deze agressie waarschijnlijk ook terug te zien zijn bij de puppies in het nestje.

Maatregelen

Marktplaats heeft zelf gelukkig ook al wat maatregelen getroffen. Het is bijvoorbeeld niet meer mogelijk om met een anoniem account dieren te koop aan te bieden. Hierdoor is er veel beter zicht op de persoon achter het account. Als het dan uiteindelijk toch om een broodfokker blijkt te gaan, kan dit meteen aan worden gepakt.

Leer alles over het kopen of adopteren van jouw Leonberger

Overweeg je een Leonberger te kopen of te adopteren? Super! Bekijk dan ook het Leonberger Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een Leonberger adopteren

Wie zegt dat je altijd een puppy moet kopen als je een Leonberger wil kopen? Je kunt er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om een hond te adopteren. Dit kan ook via het internet, maar uiteraard ook bij een asiel.

Meestal kun je op de website van een asiel wel zien of er een Leonberger zit. Omdat het een redelijk prijzige hond is, zitten deze niet zo snel in een asiel. Je kunt dan ook beter gerichter op het ras gaan zoeken. Er zijn bijvoorbeeld websites die je hierbij kunnen helpen.

Op deze websites vind je een compleet overzicht van alle Leonbergers die op dit moment ter adoptie aan worden geboden.

Voordeel adopteren

Het grote voordeel van het adopteren van een Leonberger is natuurlijk dat je het dier een nieuwe kans geeft op een fijn leven.

Mensen willen nog wel eens denken dat een hond af wordt gestaan omdat hij vervelend is, maar meestal wordt het juist gedaan omdat het baasje geen andere keuze heeft. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken om de socialisatie en de opvoeding van je hond, want dat is allemaal al voor je gedaan!

Dat scheelt jou weer een hoop kosten en moeite. Sowieso is een oudere hond veel goedkoper dan een puppy. Weet je niet zo goed of een grote hond als de Leonberger wel iets voor jou is? Dan is het adopteren van dit ras perfect voor jou.

Nadeel adopteren

Het grote nadeel van een Leonberger adopteren is dat je vaak minder lang van je hond kunt genieten omdat hij al wat ouder is. Ook weet je niet altijd wat de hond al mee heeft gemaakt in zijn leven. Het kan bijvoorbeeld zijn dat hij traumatische dingen mee heeft gemaakt waardoor hij erg angstig is.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Leonberger?

Bekijk dan het Leonberger Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Leonbergers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Leonberger wilde weten in één compleet e-book!”

Leonberger Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Leonberger!

  • Wil je een Leonberger kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Leonberger zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Leonberger trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Leonberger de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Leonbergers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Leonberger Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Leonberger Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Leonberger Handboek interessant zal vinden.

Welkom Leonberger vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!