Home | Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Leonberger

Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Leonberger

⏱ Leestijd: 4 minuten

Van je lieve Leonberger wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten. Het is namelijk niet zomaar een huisdier dat je hebt, maar echt een onderdeel van het gezin. De band tussen een baasje en zijn hond is dan ook heel speciaal.

Het is daarom logisch dat je er alles voor doet om ervoor dat zorgen dat je hond een lang en gelukkig leven heeft. Hier lees je hoe oud een Leonberger ongeveer wordt en wat je allemaal kunt doen om hem zo oud mogelijk te laten worden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Leonberger nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Leonberger!

De gemiddelde leeftijd

Natuurlijk kun je niet bepalen hoe oud je hond precies al worden en er kunnen altijd dingen gebeuren waar je helaas geen invloed op hebt. Een hond wordt nou eenmaal niet zo oud als een mens en al zorg je nog zo goed voor je Leonberger, hij kan uiteraard ook gewoon ziek worden en dat kun je niet altijd voorkomen.

Grote honden zoals de Leonberger worden vaak minder oud dan rassen die wat kleiner zijn. Helaas is dat bij de Leonberger dus ook het geval. Gemiddeld worden deze honden acht tot negen jaar oud. Veel ouder dan tien jaar worden ze meestal niet.

Een Leonberger fokken

De Leonberger is erg gevoelig voor bepaalde ziektes en aandoeningen. Om deze reden zitten er dan ook strenge regels verbonden aan het fokken van dit hondenras. Niet alleen wordt er goed gekeken naar de ouders van het nestje en naar hun gezondheid, maar de Leonbergers moeten ook op hun gezondheid worden getest. Zo moeten ze bijvoorbeeld een onderzoek op heupdysplasie ondergaan omdat deze aandoening vaak voorkomt.

Op deze manier kan er zo goed mogelijk voorkomen worden dat er honden geboren worden die ziek worden. Andere gezondheidsonderzoeken die verplicht zijn bij het fokken van de Leonberger zijn DNA-onderzoeken en een ECVO-oogonderzoek.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Leonberger (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Leonberger Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Grote honden

Grote honden komen dus over het algemeen eerder te overlijden dan een kleine hond. Een Chihuahua wordt bijvoorbeeld gemiddeld zo’n vijftien jaar, terwijl een Leonberger met wat geluk de negen jaar haalt. Er is veel onderzoek geweest naar waarom kleinere honden in de meeste gevallen langer blijven leven. Het lijkt erop dat het volwassen leven van grote honden over het algemeen een wat hoger tempo heeft dan bij de kleine rassen.

Dat betekent dat grote honden dus wat sneller verouderen dan kleine viervoeters. Het is echter nog niet helemaal duidelijk wat er in het lichaam precies versneld oud wordt en hoe dat dan komt.

Zo wordt je hond zo oud mogelijk

Er is helaas nog altijd niet iets dat je kunt doen waardoor je Leonberger voor altijd blijft leven. Je kunt namelijk niet voorkomen dat hij last krijgt van een bepaalde ziekte of dat hij bijvoorbeeld komt te overlijden aan een ongeluk.

Vooral bij een Leonberger is het lastig, want hij is nou eenmaal erg gevoelig voor bepaalde ziektes. Wel zijn er bepaalde dingen die je kunt doen die goed zijn voor zijn gezondheid of juist dingen laten die slecht zijn voor je hond.

Voedsel

Ten eerste is het belangrijk dat je je Leonberger niet te veel eten geeft. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat honden die 25% minder aten dan andere honden ongeveer twee jaar langer leefden. Bovendien heeft een Leonberger veel beweging nodig en wanneer hij dat niet krijgt, kan hij al snel aankomen.

Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je je Leonberger gezonde voeding geeft. Goedkoop eten is meestal niet van de beste kwaliteit, dus let goed op de ingrediënten die erin zitten. Deze moeten namelijk wel voedzaam zijn als je wil dat je hond gezond blijft.

Je hond zal waarschijnlijk dolgraag jouw bord aflikken als je klaar bent met eten en hoe graag je dit ook zou willen, het is niet goed voor zijn gezondheid. Menseneten bevat voor honden namelijk te veel calorieën. Daarnaast is er ook nog eten dat giftig is voor honden zoals chocolade, ui, gedroogd fruit en avocado.

Beweging

Beweging is ook erg belangrijk voor de gezondheid van een hond. Vooral een grote hond zoals de Leonberger heeft veel beweging nodig. Als hij dit niet krijgt, wordt hij sloom en gaat hij uit zichzelf ook minder bewegen. Dat is niet goed voor je Leonberger, want hier komt hij heel snel van aan.

Ga dus elke dag minstens een uur samen wandelen zodat je Leonberger in goede conditie blijft. Naast wandelen kun je er ook voor kiezen om samen spelletjes te spelen of om een hondensport te doen. Wist je dat er zelfs doggydance bestaat?

Het gebit

Je Leonberger hoeft niet per se een stralend witte glimlach te hebben, maar een gezond gebit bij je hond is belangrijker dan je misschien in eerste instantie zou denken. Een slecht gebit kan namelijk leiden tot nierziektes, hartkwalen en andere vervelende gezondheidsproblemen.

Dat komt omdat er in de mond van een hond snel ontstekingen kunnen ontstaan en deze kunnen zo overspringen naar de rest van het lichaam. Je kunt de tanden van je Leonberger poetsen met een speciale tandpasta, maar je kunt hem ook regelmatig een bot geven om op te kauwen. De adem van je hond zal hierdoor ook meteen een stuk frisser worden en dat is natuurlijk altijd fijn.

\

Leer alles over hoe je jouw Leonberger gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Leonberger zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Leonberger Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De dierenarts

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je Leonberger zo lang mogelijk gezond blijft leven, is door regelmatig naar de dierenarts te gaan. Je hoeft niet pas te gaan wanneer je hond ziek is. Het is veel beter om elk jaar even te gaan voor een controle. Op deze manier krijgt hij op tijd al zijn inentingen en kan hij ontwormd worden. Daarnaast kan een dierenarts het vaak ook zien als er iets mis is met je hond.

Liefde

Het klinkt wellicht wat afgezaagd, maar daarom niet minder belangrijk. Een Leonberger is graag onderdeel van het gezin, dus laat hem dit ook zijn. Geef je hond genoeg aandacht en liefde. Het zijn namelijk emotionele dieren die langer kunnen leven als ze in een liefdevolle omgeving leven. Maak dus elke dag even tijd vrij samen te spelen, wandelen of te knuffelen. Dat is niet alleen goed voor je Leonberger, maar ook voor jou!

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Leonberger?

Bekijk dan het Leonberger Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Leonbergers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Leonberger wilde weten in één compleet e-book!”

Leonberger Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Leonberger!

  • Wil je een Leonberger kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Leonberger zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Leonberger trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Leonberger de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Leonbergers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Leonberger Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Leonberger Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Leonberger Handboek interessant zal vinden.

Welkom Leonberger vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!