Home | Jouw Leonberger opvoeden: hoe pak je de opvoeding écht goed aan? (+tips)

Jouw Leonberger opvoeden: hoe pak je de opvoeding écht goed aan? (+tips)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een hond opvoeden is een belangrijk onderdeel van het hebben van een hond en helaas is het iets dat mensen nog wel eens willen onderschatten. Als je denkt aan het hebben van een hond, denk je waarschijnlijk alleen maar aan de leuke dingen: een nieuw maatje, een levende knuffelbeer en iemand om mee te spelen en te wandelen.

Dat is natuurlijk ook wel heel leuk, maar de juiste opvoeding is zeer belangrijk en moet je niet onderschatten. Hiermee zorg je er namelijk niet alleen voor dat je hond niet binnen, maar buiten plast, maar je zorgt er ook voor dat hij weet wat hij wel en niet mag doen en hoe hij zich moet gedragen in bepaalde situaties.

Een goede opvoeding zal niet alleen jouw leven een stuk gemakkelijker maken, maar ook het leven van je hond. Hoe je het beste de Leonberger op kunt voeden, lees je hier.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Leonberger nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Leonberger!

Zo voed je de Leonberger op

Als je eindelijk je Leonberger puppy mee naar huis mag nemen, ben je natuurlijk heel blij. Het kan echter ook best wel spannend zijn, zeker als je nog nooit eerder een hond hebt gehad. Neem meteen een halsbandje en een riem mee als je de pup op gaat halen, want zo leert hij direct dat hij aan de lijn mee moet lopen.

Op het moment dat de puppy bij je thuis komt, zal hij heel erg nieuwsgierig zijn. Hij zal waarschijnlijk alle hoekjes van het huis willen gaan verkennen. Houd dit ook niet tegen, maar laat je Leonberger vooral zijn gang gaan. Op deze manier raakt hij namelijk het beste gewend aan zijn nieuwe thuis.

De eerste keer plassen

De kans is groot dat hij tijdens zijn verkenning op één plek blijft staan waar hij wil gaan plassen. Op deze manier geeft hij namelijk aan dat het huis zijn territorium is. Je wil natuurlijk niet hebben dat je Leonberger binnen plast, dus het is belangrijk dat je hem meteen naar buiten brengt zodat hij daar zijn behoefte kan doen.

Het is niet nodig om de pup elke keer wanneer hij buiten plast een uitgebreide beloning te geven. Een knuffel is eigenlijk al voldoende, maar zorg wel dat je Leonberger pup weet dat je tevreden bent. Dit doe je al heel eenvoudig door erg vrolijk te zijn of door eventueel een snoepje te geven. Op deze manier leert je pup namelijk dat het goed is om buiten te plassen.

Let op: Het opvoeden van jouw Leonberger (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Leonberger Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De regels

De Leonberger is dan wel een slimme hond, je kunt natuurlijk niet van hem verwachten dat hij direct alle regels weet. Houd er dus rekening mee dat er sowieso een ongelukje zal gebeuren. Wees op zo’n moment niet al te streng voor je pup. Het werkt namelijk niet om een Leonberger af te straffen als hij wat fout doet.

Je kunt hem beter belonen wanneer bij goed gedrag. Zorg ook dat je je Leonberger uitlaat op de momenten waarvan je denkt dat hij zijn behoeftes moet doen. In de meeste gevallen is dit na het spelen, slapen of eten. Het zindelijk maken van je hond kost veel tijd en moeite, maar over de algemeen pakt de Leonberger puppy het redelijk snel op.

Socialisatie

Socialisatie is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Hierdoor kan hij op latere leeftijd goed omgaan met andere honden, ongeacht het ras. Met een hele goede socialisatie kan hij zelfs ook gewoon met andere dieren goed omgaan.

De kans is groot dat hij dan ook niet zo mensenschuw wordt en daardoor ook goed met mensen buiten zijn gezin overweg kan. Dat is handig, want dan zal hij ook niet zo snel blaffen wanneer er onbekenden op zijn terrein komen. Zorg er echter ook voor dat je Leonberger puppy genoeg rust krijgt, want hij krijgt op een dag veel nieuwe indrukken en deze moet hij ook rustig kunnen verwerken.

Meteen beginnen

Het is belangrijk dat je direct begint met de opvoeding. Denk niet dat dit wel kan wachten, want op een jonge leeftijd staat de Leonberger er nog voor open om van alles van je te leren. Het is dan ook belangrijk om hem meteen in zijn eerste jaar het juiste gedrag aan te leren. Als hij ouder wordt, komt zijn zelfstandigheid meer naar boven en zal je hond minder gemakkelijk iets van je aannemen. Je kunt daarom het beste zo snel mogelijk met je Leonberger pup naar een puppycursus gaan.

Wissel oefeningen af en doe er ook weet niet te veel achter elkaar. Het moet immers voor je Leonberger ook leuk blijven, anders blijft hij niet gemotiveerd. Daarnaast is het belangrijk om duidelijk en consequent te zijn tijdens je opvoeding, maar ook vriendelijk. Over het algemeen is de Berner Sennen een hele gehoorzame hond als hij goed op is gevoed.

Leer alles over het succesvol opvoeden van jouw Leonberger

Wil je precies leren hoe je jouw Leonberger perfect kan opvoeden? Bekijk dan ook het Leonberger Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De eerste nachten

De mand van de Leonberger puppy is erg belangrijk. Hier kan hij namelijk tot rust komen, groeien en bijkomen van alle nieuwe indrukken. Het is belangrijk om hem met rust te laten als hij slaapt. De wereld is nog nieuw voor hem, maar vooral zijn nieuwe thuis.

Merk je dat je puppy moe is? Pak hem op en leg hem dan in zijn mand. Je kunt hem dan ook eventjes aaien, Op deze manier leert je Leonberger puppy meteen dat het goed is om alleen te zijn. Je kunt er ook voor kiezen om een bench te kopen zodat je pup een plekje heeft die echt van hem is en waar hij veilig is.

De gedragskenmerken van de Leonberger

De Leonberger is vriendelijk, sociaal, rustig en vrolijk. Dit ras past zich goed aan aan hun omgeving, maar dat kan er ook voor zorgen dat ze sloom worden op het moment dat ze niet genoeg beweging krijgen. Het is belangrijk dat je Leonberger genoeg beweging krijgt, anders kan hij al snel te zwaar worden.

Dit is niet fijn voor hem en het is ook nog eens ongezond omdat het tot vervelende aandoeningen en ziektes kan leiden. Als het op het begin goed aan is geleerd, kan een Leonberger prima alleen zijn. Natuurlijk moet je hem niet hele dagen alleen laten, want dat is te veel.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Leonberger?

Bekijk dan het Leonberger Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Leonbergers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Leonberger wilde weten in één compleet e-book!”

Leonberger Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Leonberger!

  • Wil je een Leonberger kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Leonberger zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Leonberger trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Leonberger de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Leonbergers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Leonberger Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Leonberger Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Leonberger Handboek interessant zal vinden.

Welkom Leonberger vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!