Inhoudsopgave
Een puppy kopen is altijd een hele leuke en spannende tijd, maar er komt ook een heleboel bij kijken. Er zijn dan ook veel dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een pup gaat kopen en al helemaal bij een ras zoals de Leonberger.
Als puppy zijnde is het misschien wel een hele kleine hond, maar hij wordt natuurlijk ontzettend groot. Bedenk je dus van tevoren wel of je genoeg ruimte hebt voor zo’n grote hond in huis. Daarover, en ook nog over andere zaken waar je goed bij stil moet staan, lees je hieronder meer.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Leonberger nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Leonberger!
Spullen kopen
Een puppy heeft natuurlijk spullen nodig. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je hebt het nodig voor de opvoeding van je pup. Het is handig om deze spullen al in huis te hebben voordat je de pup mee naar huis toe neemt. Een aantal spullen zijn heel belangrijk om te hebben voor je Leonberger mee naar huis komt. Zo heb je bijvoorbeeld een nestkleedje nodig. Dit is een kleedje dat van de fokker komt waar je de pup hebt gehaald en waar dus een geur van het nest aan zit.
Je pup moet ook een veilige slaapplek hebben in huis. Dit kan in een mand zijn of in een bench. Een grote hond als de Leonberger heeft natuurlijk een veel grotere mand nodig dan een kleinere hond. Daar is dus genoeg ruimte voor nodig. Daarnaast is het ook belangrijk dat hij een waterbak in zijn bench heeft zodat hij altijd kan drinken.
Hondenspeelgoed is ook belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld Puppy Kong kopen. Ook kauw materiaal zoals botjes zijn heel fijn om te hebben. Zodra je pup van de fokker naar jouw huis komt, is het belangrijk dat je in ieder geval op het begin nog hetzelfde voer geeft als dat hij bij de fokker kreeg.
De pup moet natuurlijk ook uit worden gelaten. Hiervoor is een hondentuigje uiteraard onmisbaar. Je kunt beter een hondentuigje kopen dan een halsband zodat je niet aan zijn hals trekt. Het beste is het om een lange lijn te kopen van zo’n twee tot drie meter lang.
Je woning puppy proof maken
Je moet niet alleen jezelf er op voorbereiden dat er een puppy in je huis komt, maar je moet ook je huis hier op voorbereiden. Grote kans dat er nu namelijk een hoop dingen in je huis zijn waar je pup ziek van kan worden of zichzelf aan kan verwonden, maar ook spullen waarmee hij zichzelf verkeerd gedrag aan kan leren. Pas je woning dus zo aan dat de pup hier niet de kans voor krijgt. Als je hond dan eenmaal uit de puberteit is, kun je je huis weer grotendeels terug veranderen.
Belangrijk is dat je alle draden en snoeren goed opbergt zodat je Leonberger hier niet bij kan. Laat ook geen spullen slingeren, want hiermee kan hij mee aan de haal gaan. Bescherm of verwijder alles in huis wat mogelijk giftig voor je hond kan zijn, zoals schoonmaakmiddelen of chocolade. Geef je puppy ook geen eten dat voor mensen is bedoeld, want daar zitten niet de voedingsstoffen in die hij nodig heeft.
Zorg ervoor dat het voor je pup niet mogelijk is dat hij bij de groene afvalbak, de papierbak of bij de prullenbak kan komen. Je kunt ook nog babyhekjes of traliehekjes gebruiken om je hond bij bepaalde plekken weg te houden.
Let op: De aanschaf, opvoeding en verzorging van jouw Leonberger puppy (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Leonberger Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
De socialisatie
Eén van de belangrijkste aspecten van de opvoeding van je pup is de socialisatie. Een puppy heeft twee socialisatie fases. De eerste fase begint op het moment dat de pup nog bij het nestje is. Deze duurt namelijk van de 21e dag tot de 49e dag, dus van week 3 tot week 7. Hier heb je zelf dus niet echt invloed op.
Dat is bij de tweede socialisatie periode wel anders. Deze begint namelijk meteen na de eerste fase, namelijk bij 7 weken. Hij eindigt als de pup ongeveer 12 weken oud is. In deze periode zijn de kleine hersentjes net een spons. Ze nemen namelijk alles op wat ze horen, ruiken, zien, voelen en proeven. Het is dan ook heel belangrijk dat je pup in deze fase kennis maakt met de dingen waar hij in zijn latere leeftijd ook mee te maken zal krijgen.
Weet je bijvoorbeeld al dat jullie vaak met de trein zullen reizen? Doe dit dan meteen vanaf het begin, want dan is het voor hem de normaalste zaak van de wereld als hij wat ouder is en zal dit zonder problemen verlopen.
Andere voorbeelden van dingen waar je je hond aan kunt laten wennen zijn andere mensen en andere honden. Hiermee voorkom je namelijk dat je hond schuw wordt of dat hij niet goed met andere dieren overweg kan. Ook rijdende auto’s, de dierenarts, fietsers, een rommelmarkt, water, liften en trappen, een feestje, wasmachines, een stofzuiger en nog veel meer andere dingen en situaties zijn belangrijk om je hond mee kennis te laten maken.
Leer alles over jouw Leonberger puppy
Wil je álles weten over jouw Leonberger puppy? Bekijk dan ook het Leonberger Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Zindelijk maken
Het kan nog best een flinke klus zijn om je Leonberger zindelijk te maken. Het is namelijk één van de trainingen die het meeste tijd in beslag neemt. Hierbij is het het belangrijkst dat je onthoudt dat je pup zeker fouten zal maken. Het gaat sowieso een keer gebeuren dat hij binnen plast en dat is helemaal niet erg. Je kunt namelijk ook niet van hem verwachten dat hij direct de regels weet.
Op zulke momenten moet je niet te boos worden, want daar wordt de pup alleen maar angstig van. Hij snapt dan namelijk niet waarom hij op zijn kop krijgt. Je kunt hem beter eventjes negeren zodat hij wel weet dat hij iets niet goed heeft gedaan. Druk dus niet je pup met zijn neus in zijn eigen plas, want dat werkt averechts.
Andere dingen die belangrijk zijn is dat je gebruik maakt van een schema om ongelukjes te voorkomen. Hij is dan namelijk waarschijnlijk al buiten op het moment dat hij moet gaan plassen. Gebruik geen puppy-pads of kranten, want dan denkt je hond juist dat het oké is om binnen te plassen. Als je pup nog niet zindelijk is, kun je het beste ‘s nachts een wekker zetten om hem eventjes buiten te laten. Overdag kun je het beste na het spelen en na het slapen eventjes naar buiten gaan voor een plaspauze.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Leonberger?
Bekijk dan het Leonberger Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!