Home | De verschillen tussen een Leonberger reu en teef (handige info)

De verschillen tussen een Leonberger reu en teef (handige info)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Misschien wist je al lang dat je een Leonberger wil hebben als huisdier of misschien zat je nog te twijfelen tussen een paar rassen. Hoe dan ook, een Leonberger is een uitstekende keuze!

Alleen kom je nu bij het volgende vraagstuk: kies je voor een mannetje of een vrouwtje? Je zult er misschien niet eens zo snel bij stilstaan, maar er zitten wel degelijk wat verschillen tussen een vrouwtje en een mannetje.

Deze verschillen gaan wel wat verder dan het geslachtsdeel en wat uiterlijke verschillen. De verschillen tussen deze twee honden worden hieronder uitgelegd zodat je kunt kijken of je beter voor een Leonberger reu of teefje kunt gaan.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Leonberger nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Leonberger!

De reu

Laten we eerst kijken naar de reu van de Leonberger. Dit ras is voor het eerst gefokt door Heinrich Essig uit Leonberg. Hij wilde een hond maken die lijkt op een leeuw omdat er een leeuw op het stadswapen stond. Het moest dus een hele grote hond zijn en dat is ook wel gelukt.

De Leonberger reu heeft namelijk een gemiddelde schofthoogte van 80 cm. Dit is heel groot voor een hond en dit ras behoort dan ook tot de dogachtigen.

Als je kijkt naar de grootte van de Leonberger, dan valt zijn gewicht nog redelijk mee. Hij weegt namelijk zo’n 75 kilo. Als je hem ziet, lijkt hij wellicht wat zwaarder, maar dat komt door de dikke vacht van dit ras.

Opvallend bij een reu is dat hij soms de neiging heeft om tijdens een wandeling steeds maar een klein beetje te plassen. Op deze manier communiceren ze namelijk naar andere honden in de buurt. Dit heet markeren. Niet elke reu doet dit en je kunt het ze op zich wel afleren, maar dat kost wel tijd.

Als je er zeker van wil zijn dat je Leonberger niet ergens een nestje kan maken, dan kun je hem laten castreren. Dit kan wel een lichte invloed hebben op de vacht en het karakter van de reu. Hij kan namelijk wat rustiger worden, maar zijn vacht kan ook moeilijker te verzorgen worden.

Het teefje

Dan nu door naar het teefje. Net als bij mensen is een Leonberger vrouwtje iets kleiner dan een mannetje. Tenminste, over het algemeen. Zij heeft namelijk meestal een schofthoogte van tussen de 65 en de 75 centimeter hoog. Dat betekent dat ze ook wel iets lichter zijn dan een reu. Een Leonberger teefje weegt gemiddelde zo’n 60 kilo.

Belangrijk bij een teefje is dat je in de gaten hebt dat ze twee keer per jaar loops wordt. Dat houdt in dat ze ongesteld is. Deze periode duurt ongeveer drie weken en ze kan dan best wel veel bloed verliezen. Hoeveel bloed een hond precies verliest als ze loops is, verschilt per hond en per keer dat ze loops is. De loopse periode kan echter wel voor wat ongemakken zorgen. Het beste is om een loopsheidbroekje te kopen zodat niet heel je huis onder het bloed van je Leonberger zit.

Wil je geen nestje met kleine Leonbergers? Dan kun je het beste je hond laten steriliseren. Je kunt haar dan ook wat gemakkelijker buiten los rond laten lopen. Daarnaast brengt het ook nog gezondheidsvoordelen met zich mee. Een Leonberger die is gesteriliseerd heeft namelijk minder kans op melkkliertumoren oftewel borstkanker.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Leonberger (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Leonberger Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De verschillen

Er zitten niet alleen uiterlijke verschillen tussen een reu en een teefje, maar ook karakteristieke verschillen. Qua uiterlijk is dus een teefje over het algemeen wat kleiner dan een reu. Dankzij zijn groot formaat is de reu wat imposanter dan een teefje en straalt hij wat meer kracht uit. Ook zijn ledematen zijn krachtiger. Het kan zijn dat de vacht van een teefje wat korter is dan die van een reu.

Karakter

Als je kijkt naar de karakteristieke verschillen tussen een Leonberger reu en teefje, vallen een aantal dingen op. Het kan zo zijn dat een teefje wat rustiger is dan een reu, maar dat hoeft echt niet altijd zo te zijn. De opvoeding speelt namelijk een hele grote rol in het karakter van een hond. Bovendien zijn de ouders ook heel belangrijk. Je kunt beter een reu hebben die twee rustiger ouders heeft dan een teefje die twee agressieve ouders heeft.

Over het algemeen is een reu echter wel iets onstuimiger dan een teefje. Vooral tijdens de pubertijd is dit verschil iets groter. Het testosteronniveau van een Leonberger in de puberteit is zeven keer hoger dan van een volwassen hond.

Daarnaast wordt een Leonberger teefje wat sneller volwassen dan de mannelijke variant. Het grootste verschil is dat een teefje loops wordt en een reu niet. Als een teefje loops is, kan ze echter wel dominanter zijn dan normaal en kan ze ook wel vervelend gedrag laten zien.

Leer alles over de kenmerken van jouw Leonberger

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Leonberger? Bekijk dan ook het Leonberger Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Opvoeding

Er wordt wel eens gezegd dat een teefje wat gemakkelijker om op te voeden is dan een reu, maar dit hoeft echt niet altijd zo te zijn. Wel gaat de opvoeding van een teefje iets anders dan bij een reu. Zo heb je natuurlijk de loopse periode waarin zij vervelend kan doen.

Met de opvoeding heb je echter heel veel invloed op het karakter van de hond. De Leonberger is bovendien gelukkig geen moeilijke hond. Als je hem consequent opvoedt, heb je eigenlijk altijd wel een hond die lief, rustig en sociaal is. Dit geldt voor een reu en voor een teefje.

Welke past bij welk baasje?

De keuze voor een reu of een teef is in de meeste gevallen persoonlijk, want heel erg verschillen de honden niet van elkaar. Je moet er echter wel mee om kunnen gaan dat een teefje loops wordt. Als je hier niet op zit te wachten, is de reu misschien wel de beste keuze voor jou. Echter moet je hier ook wel fysiek tegen kunnen.

Het is namelijk een grote en sterke hond. Als jullie aan het wandelen zijn en hij rent er ineens vandoor, dan moet je natuurlijk wel sterk genoeg zijn om je hond tegen te kunnen houden! Daarnaast moet je ook dominant genoeg zijn, want de hond moet niet vergeten dat jij het baasje bent.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Leonberger?

Bekijk dan het Leonberger Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Leonbergers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Leonberger wilde weten in één compleet e-book!”

Leonberger Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Leonberger!

  • Wil je een Leonberger kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Leonberger zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Leonberger trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Leonberger de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Leonbergers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Leonberger Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Leonberger Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Leonberger Handboek interessant zal vinden.

Welkom Leonberger vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!