Home | Soorten en kruisingen met de Leonberger: deze mixen zijn er

Soorten en kruisingen met de Leonberger: deze mixen zijn er

⏱ Leestijd: 5 minuten

Als je meer soorten hondenrassen leuk vindt en het moeilijk vindt om een geschikte hond te kiezen voor je gezin, dan kun je ook eens kijken wat voor kruisingen er allemaal mogelijk zijn. Heb je de ruimte en wil je graag een grote hond als metgezel? Dan is een Leonberger natuurlijk een enorme hond om in huis te halen maar je hebt er wel een geweldige kameraad aan. Dit ras wordt wel gekruist met andere (grote) hondenrassen zodat het resultaat nog altijd een flinke hond is die karaktertrekken en uiterlijke kenmerken van beide ouderrassen met zich meedraagt.

Verschillende kruisingen met een Leonberger mogelijk

Een Leonberger is een rashond die maar in één soort voorkomt. Binnen het ras zelf zijn dus geen verschillende soorten te onderscheiden. Wil je een hond die er wel op lijkt maar geen raszuivere Leonberger is? Dan is een kruising wellicht een goede optie voor je. De Leonberger kan met verschillende rassen gekruist worden, waaronder de volgende:

  • Leonberger X Newfoundlander
  • Leonberger X Berner Sennen
  • Leonberger X Labrador

Welke kruising je kiest is aan jou maar het is belangrijk om niet enkel op het uiterlijk van de hond af te gaan maar zeker naar het karakter te kijken. Zo kun je namelijk het beste bepalen of deze kruising iets voor je is of dat je beter nog even verder kijkt naar een andere huisgenoot.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Leonberger (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Leonberger Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Leonberger X Newfoundlander

Voor beide hondenrassen geldt dat deze erg groot zijn maar de Leonberger is nog net een slagje groter dan de Newfoundlander. De kruising zal een grote hond zijn die erg sterk en actief is. De hond houdt van werken voor zijn baas en daarbij hoort natuurlijk ook veel beweging.

Als de kruising de genen van de Newfoundlander heeft meegekregen, zal zwemmen ook tot een van zijn favoriete bezigheden behoren. Deze kruising is dan wel groot maar kan goed met mensen en andere dieren overweg. Hiervoor dient hij natuurlijk wel goed gesocialiseerd te worden.

De hond houdt best van rust op zijn tijd en maakt zich niet snel erg druk en kan redelijk onverstoorbaar blijven. De kruising tussen beide rassen levert een aanhankelijke en lieve hond op die graag in het gezelschap van zijn mensen vertoeft. De hond is niet graag alleen en kan niet lang alleen thuis blijven zonder dat hij zich gaat vervelen.

Intelligente hond die snel leert

Deze kruising is intelligent en leert snel en is een tamelijke goedzak qua karakter maar laat echt niet altijd zomaar over zich heen lopen. Hij kan natuurlijk altijd zijn gewicht in de strijd gooien indien nodig maar hij is er zich niet van bewust dat hij zo groot is.

Behandel de hond met respect en zorg goed voor hem, zodat hij een echte maat wordt. De hond dient een consequente training te krijgen zodat dit het beste resultaat oplevert maar hij is zeker bereid om hard te werken voor zijn baas.

Een goede vachtverzorging is onontbeerlijk

Een belangrijk punt bij deze kruising waar je echt wel rekening mee dient te houden is dat het nog altijd om een grote hond gaat. Een echt grote hond dus. Deze eet veel dus dat zal een aardige duit kosten, maar hij heeft ook veel ruimte en beweging nodig. Dit soort honden gedijen uiteraard niet op een appartement maar hebben een grote tuin nodig en mensen waarmee ze veel op pad kunnen gaan en die met grote regelmaat thuis zijn. De kruising heeft daarnaast een vacht die veel verzorging nodig heeft.

De vachtverzorging bestaat uit meerdere keren per week borstelen zodat alle vuil, klitten en losse haren eruit zijn maar regelmatig wassen is zeker ook aan te raden. Koop altijd vachtverzorgingsproducten die voor dit type hond geschikt zijn. De vachtkleur zal uit een combinatie van de kleuren bruin en zwart bestaan maar effen pups komen zeker ook voor.

Leonberger X Berner Sennen

Een andere mogelijke kruising is die tussen een Leonberger en een Berner Sennen. Ook dit zijn beide grote honden met een langharige vacht. Voor beide rassen geldt dat ze graag werken voor en samen met de baas en veel beweging nodig hebben.

De pups van beide rassen kunnen al jong getraind worden en zijn slim genoeg om snel te leren en alles goed op te pikken. De kruising zal een lieve, aanhankelijke en slimme hond opleveren die graag in je gezelschap vertoeft.

Baasje is alles voor je kruising en daar is hij dan ook zeer trouw aan en hij zal deze echt beschermen indien nodig.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Leonberger

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Leonberger? Bekijk dan ook het Leonberger Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Geef de hond de ruimte en doe veel samen

De hond heeft wel voldoende uitdaging en beweging nodig om zich niet snel te gaan vervelen. Zorg daarom voor veel spelletjes en voldoende variatie en ga met grote regelmaat met je huisdier op pad want er is niets dat hij liever doet. De kruising is wel wat kleiner dan een raszuivere Leonberger maar heeft nog altijd veel ruimte nodig en kan niet gehouden worden in een kleine woning of op een appartement.

De hond kan goed met kinderen maar houd er wel rekening mee dat zijn grootte nogal imposant kan overkomen en dat hij zich daar zelf niet van bewust is. De hond kan best wel eens lomp zijn maar doet dat niet expres want het is van nature een zachtaardige hond.

Leonberger X Labrador

Een andere kruising die misschien wat minder voor de hand ligt is die tussen een Leonberger en een Labrador. Dit resultaat zal zeker kleiner uitvallen dan een raszuivere Leonberger want de Labrador is nu eenmaal een heel stuk kleiner. Beide honden zijn graag in het gezelschap van hun baas en zijn bijzonder loyaal en trouw.

De honden houden van jagen en werken dus veel beweging hebben ze zeker nodig. Laat de kruising ook nooit te lang alleen want dat kan resulteren in verveling en slopen. De kruising gaat graag met zijn baas op pad en is volgzaam maar dient natuurlijk wel goed gesocialiseerd te worden. Begin daar dan ook altijd zo vroeg mogelijk mee.

Makkelijk te trainen hond die wel van een spelletje houdt

Als je de hond goed kunt trainen, en daarvoor is deze slim genoeg, kan het een geweldige familiehond worden die met iedereen kan opschieten. De hond is intelligent en zal snel dingen oppikken en is dol op spelletjes in zoveel mogelijk varianten.

De vacht van de kruising zal waarschijnlijk middellang worden en de hond heeft regelmatig een goede vachtverzorging nodig. Houd er ook rekening mee dat de Labrador in verschillende kleuren voorkomt dus de kruising van beide rassen kan een verrassend resultaat geven waarbij bruintinten zeker niet zullen ontbreken.

Ga naar een betrouwbare fokker

Als je naar een hondenfokker gaat voor een rashond dan kies je het beste voor een fokker die is aangesloten bij een rasvereniging. Als dit het geval is, fokken zij namelijk volgens de regels van deze vereniging en staat de gezondheid van de hond altijd voorop.

Als je een kruising wilt kan de keuze iets moeilijker worden omdat deze niet altijd officieel erkend worden en niet iedere fokker daaraan doet. Bij een hobbyfokker een kruising halen is niks mis mee maar zorg ervoor dat je weet hoe deze werkt en dat je broodfokkers vermijd want zij werken enkel voor het geld.

Check goed of de hondjes gezond zijn en goed verzorgd worden

Indien je bij een fokker reeds mag gaan kijken naar een kruising pup voordat deze oud genoeg is om het nest te verlaten, is dat al een goed teken. De fokker heeft duidelijk niets te verbergen en jij kunt meteen bekijken onder welke omstandigheden de honden leven. Zo kun je kennismaken met de puppy’s en er al eentje uitkiezen om later op te halen.

Zien de pups en mamahond er gezond en blij uit, is alles schoon en netjes en kan de fokker al de nodige papieren zoals een paspoortje overleggen waarin de entingen en het chipnummer staan? Dan is de kans groot dat je met een nette fokker te maken hebt. Deze kan je ook reeds van alles vertellen over de kruising zodat jij wat beter weet waar je aan toe bent.

Een puppy of toch een volwassen kruising?

Houd er rekening mee dat een pup een leuke huisgenoot is die je kunt zien opgroeien maar dat kleine kruisingen met een Leonberger echt wel groot worden, in de meest letterlijke zin van het woord. Ze zijn superlief maar je hebt wel een aardig kalf in huis dat ruimte, aandacht en beweging nodig heeft.

Bij een pup wordt het karakter nog verder gevormd tijdens het opgroeien terwijl dit bij een volwassen exemplaar al volledig af is. Kies je voor een volwassen kruising, bijvoorbeeld uit het asiel, dan kunnen ze je daar al veel vertellen over de hond in kwestie en weet je ook meteen hoe groot deze echt is. Wel zo handig natuurlijk want dan weet je waar je aan toe bent en hoef je niet af te wachten hoe je hondje zich ontwikkelt als dit opgroeit.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Leonberger?

Bekijk dan het Leonberger Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Leonbergers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Leonberger wilde weten in één compleet e-book!”

Leonberger Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Leonberger!

  • Wil je een Leonberger kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Leonberger zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Leonberger trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Leonberger de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Leonbergers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Leonberger Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Leonberger Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Leonberger Handboek interessant zal vinden.

Welkom Leonberger vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!