Home | Heeft een Leonberger temperament? En wat kan je eraan doen?

Heeft een Leonberger temperament? En wat kan je eraan doen?

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Leonberger komt oorspronkelijk uit Duitsland en is voor het eerst gefokt aan het einde van de 19e eeuw. Dit ras is heel veelzijdig en ziet er prachtig uit. Het is dan ook niet gek dat hij vroeger al meteen geliefd was bij het koningshuis.

De Leonberger wordt onder andere in Duitsland, Scandinavië en Frankrijk als werkhond gebruikt. In andere landen komt dit ras niet zo veel voor. Door zijn grote formaat en dikke vacht lijkt het een hele statige en imposante hond. Dit kan ertoe leiden dat sommige mensen in eerste instantie bang zijn van deze hond. Als je hem leert kennen, zul je echter al snel merken dat het juist een hele zachtaardige en lieve hond is.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Leonberger nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Leonberger!

Het karakter van de Leonberger

Bij zo’n grote hond als de Leonberger zou je misschien verwachten dat hij agressief of heel dominant is, maar niets is minder waar. Hij is dan wel groot en krachtig, maar ook elegant. Hij heeft een koninklijke en indrukwekkende uitstraling. Het zijn daarnaast ook hele betrouwbare honden.

De Leonberger is heel graag bij zijn baasje en wil ook een echt onderdeel van het gezin zijn. Ze vinden het daarom ook niet zo fijn om voor langere tijd alleen te worden gelaten. Het zijn zachte, zelfverzekerde en beschermende dieren. Ze willen graag een baasje hebben dat aan hen is toegewijd.

Het temperament van de Leonberger

De Leonberger wordt als een vriendelijke reus beschouwd. Hij is namelijk heel aanhankelijk, trouw, betrouwbaar en toegewijd. Omdat het zo’n rustig en gestaag ras is, kunnen ze ook prima met kleine kinderen overweg. Let er wel op dat je nooit kleine kinderen alleen laat met je hond. Het blijft natuurlijk wel een dier en een kind kan plotseling onhandige dingen doen waar zelfs een Leonberger van kan schrikken. Ook honden en andere huisdieren zijn geen probleem voor de Leonberger.

Een hond van dit ras is vaak de rust zelve en is behoorlijk onverstoorbaar. HIj zal dan ook niet zo snel schrikken van onverwachte gebeurtenissen of plotseling lawaai. Ook tijdens het uitlaten zullen andere honden of voorbijgangers je Leonberger nauwelijks van hun stuk brengen. Dit geldt wel vooral als je hond goed is gesocialiseerd natuurlijk.

Let op: Het aan- of afleren van gedrag bij jouw Leonberger (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Leonberger Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Gehoorzaam

Als je je Leonberger goed, duidelijk en consequent opvoedt, dan is het een hele gehoorzame hond. Er zijn dan ook genoeg mensen die dit ras gebruiken als werkhond. Daar was hij oorspronkelijk niet voor gefokt, maar het is nou eenmaal een sterke, grote en krachtige hond die ook nog eens intelligent is. Hierdoor is het een heel geschikt werkhond en als je een hond als werkhond wil gebruiken, moet hij natuurlijk wel goed kunnen gehoorzamen.

Uiteraard zijn er ook genoeg mensen die hun Leonberger hebben als gezinshond en niet als werkhond. Ook dan is het belangrijk dat je regelmatig met je hond blijft trainen, ook als hij al helemaal op is gevoed en een volwassen hond is.

Een intelligente hond als deze moet namelijk ook op mentaal vlak uit worden gedaagd. Als hij nooit meer nieuwe dingen leert of niet wordt getraind, dan kan hij zich gaan vervelen. In dat geval kan een Leonberger wel vervelend gedrag laten zien. Hij gaat dan bijvoorbeeld veel blaffen of dingen vernielen. Dit doet hij niet om baldadig te zijn, maar puur omdat hij zich verveelt.

Het belang van de opvoeding en socialisatie

Als mensen voor het eerst een hond nemen, hebben ze niet altijd in de gaten hoe belangrijk de opvoeding is. De Leonberger mag dan wel bekend staan als een zachtaardige en lieve gezinshond, als je hem niet goed opvoedt dan kan jouw Leonberger wel eens heel anders zijn.

De persoonlijkheid van je hond ligt natuurlijk ook wel deels aan het karakter, maar het andere deel, de opvoeding, is minstens net zo belangrijk. Het is dan ook belangrijk dat je hier meteen in zijn jonge jaren mee begint. Als pup zijnde wil je Leonberger nog het meeste leren en heb je nog het meeste invloed. Zodra hij ouder wordt, zal het moeilijker om hem dingen aan te leren omdat hij dan ook dingen minder makkelijk aanneemt.

Door je pup meteen goed te laten socialiseren, zal hij op latere leeftijd ook gemakkelijker in de omgang zijn. Niet alleen met jou, maar ook met andere mensen en andere dieren. Tijdens deze socialisatie leert je pup namelijk de wereld om zich heen kennen en leert hij ook zijn plekje in deze wereld kennen.

Als je bijvoorbeeld weet dat je vaak met je hond naar het park zal gaan, kun je hier maar beter meteen mee beginnen. Op deze manier raakt hij gewend aan de omgeving en zal hij er later geen probleem van maken. Bovendien zijn hier waarschijnlijk ook andere dieren. Door hier meteen mee om te gaan, zal hij later niet zoveel blaffen als hij andere dieren ziet. Dit kun je met verschillende situaties doen, bijvoorbeeld als je veel gebruik maakt van het openbaar vervoer of als je veel met iemand omgaat die ook een hond heeft.

Leer alles over (ongewenst) gedrag van jouw Leonberger

Wil je álles leren over de opvoeding en het gedrag van jouw Leonberger? Bekijk dan ook het Leonberger Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Trainen en opvoeden

Net zoals bij elk ander ras is ook bij de Leonberger een goede opvoeding en vroege socialisatie belangrijk. Het is een enthousiast en intelligent ras om te behagen. Ze zullen dan ook niet echt goed reageren op hardhandige of ruwe methodes. De opvoeding moet met respect, eerlijkheid, geduld, consistentie en vastberadenheid worden gegeven als je wilt dat deze ook succesvol is. Hier moet je dus ook direct mee beginnen. Het zijn dan wel kalme honden, ze zijn natuurlijk wel enorm groot.

Hierdoor zitten ongelukjes in een klein hoekje. Vergeet ook niet dat mensen die niet bekend zijn met dit ras of het niet zo op honden hebben al snel bang en zenuwachtig kunnen worden van een grote hond als de Leonberger. In zulke situaties moet je hond natuurlijk wel kalm kunnen blijven.

Activiteiten

Geen een hond wordt gehoorzaam geboren, ook de Leonberger niet. Hier is dus veel training voor nodig. Na de puppycursus kun je hiermee doorgaan in de vorm van hondensport of spelletjes. Denk bijvoorbeeld aan een frisbee gooien, maar ook puzzels of Dog Diving of Treibball.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Leonberger?

Bekijk dan het Leonberger Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Leonbergers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Leonberger wilde weten in één compleet e-book!”

Leonberger Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Leonberger!

  • Wil je een Leonberger kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Leonberger zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Leonberger trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Leonberger de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Leonbergers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Leonberger Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Leonberger Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Leonberger Handboek interessant zal vinden.

Welkom Leonberger vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!