Home | De vacht van je Leonberger scheren.. doen of beter niet?

De vacht van je Leonberger scheren.. doen of beter niet?

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Leonberger staat natuurlijk bekend om zijn grote formaat en zijn prachtige, dikke, dubbele vacht. Als je al ooit eerder een hond hebt gehad, dan weet je waarschijnlijk wel al hoe het zal gaan. Op een gegeven moment kom je namelijk overal de haren van je hond tegen.

Vooral als de hond in de rui is, lijkt het wel alsof al zijn haren in je woning liggen in plaats van op zijn huid. De Leonberger kan verschillende kleuren vacht hebben, dus het hangt van de kleur vacht en van je huis af hoe goed je de haren zal zien liggen. Echt heel prettig is het echter nooit. Sommige baasjes kiezen er dan ook voor om de vacht van hun Leonberger te scheren.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Leonberger nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Leonberger!

De vacht van de Leonberger

De Leonberger heeft een hele dikke vacht. Deze moet goed verzorgd worden. De vacht zorgt ervoor dat de hond beschermd is tegen invloeden van buitenaf zoals verschillende weersomstandigheden, maar ook bijvoorbeeld de zon, takjes en doorns.

In de winter is het natuurlijk koud buiten en zal de Leonberger maar wat blij zijn met zijn dikke vacht. In de zomer kan hij het echte wel wat heet krijgen. Je hond kan dan best wel een trimbeurt gebruiken. Dit moet wel op een goede manier gebeuren.

De dikke vacht zorgt er dan wel voor dat de Leonberger het lekker warm heeft in de winter, maar zorgt er tegelijkertijd ook weer voor dat hij lekker koel blijft in de zomer. Als de vacht niet goed wordt geschoren, kan dit problemen opleveren bij de hond.

Je Leonberger trimmen

Om te voorkomen dat je Leonberger in de zomer niet genoeg kan bewegen, kun je er voor kiezen om zijn dikke vacht te laten trimmen. Op deze manier ontdoe je hem van zijn flinke laag haar en zal hij het ook niet meer zo warm hebben. Let echter wel op dat er niet te veel haar weg wordt gehaald, want zijn vacht werkt ook warmtewerend.

Het is dus best wel ingewikkeld om de vacht te trimmen. Als je zelf niet zo goed weet hoe je dit aan moet pakken, kun je het beste naar een trimsalon gaan.

Je kunt wel voor de zekerheid altijd even navragen of de medewerkers ervaring hebben in het trimmen van een Leonberger. Dit ras is toch net even iets anders dan een Labrador of een Poedel.

Voor een grote hond als de Leonberger zal dit ongeveer €125,- kosten. De precieze kosten hangen natuurlijk wel af van de trimsalon waar je naartoe gaat. Tijdens zo’n trimbeurt wordt niet alleen de vacht getrimd. Hij wordt geborsteld, ontwold, de dode haren worden verwijderd en de vacht wordt gewassen en geföhnd.

Daarnaast worden ook de ogen en de oren gereinigd, de nagels worden geknipt, de voetzolen geschoren en natuurlijk wordt de vacht geknipt, geschoren en geplukt.

Let op: De verzorging van jouw Leonberger (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Leonberger Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Zelf trimmen

Er zijn ook mensen die er voor kiezen om zelf hun hond te trimmen. In principe kan dat ook, maar je moet wel goed weten wat je precies moet doen. Zorg er voor dat je op een rustige plek bent waar je je ook geen zorgen hoeft te maken om de haren die van de hond af zullen komen. Je kunt het beste ook kleding aan trekken wat vies mag worden.

Als eerste moet je de vacht goed doorborstelen. Op deze manier worden alle loszittende haren verwijderd. Vervolgens kun je met een speciaal trimmesje de vacht gaan trimmen. Door de vacht te trimmen, blijft er een kort laagje vacht over.

Het is best wel tricky om zelf de vacht van je Leonberger te gaan scheren, omdat je dan het ruipatroon kan verstoren. Als je de vacht scheert, haal je natuurlijk bijna al zijn haren weg. Houd er rekening mee dat de vacht ook een beschermende factor heeft. Als je je Leonberger scheert, is hij ook minder goed beschermd tegen de zon en kan hij een toeval van de hitte krijgen of zijn huid verbranden.

Hoe langer de haren zijn, hoe beter de hitte weg kan worden gehouden van het lichaam. Daarnaast worden de lange haren ook gebruikt om de wind er doorheen te laten gaan voor wat ventilatie. De natuurlijke warmteregulatie van je Leonberger valt dan weg.

De Leonberger puppy

Een puppy heeft nog niet zo’n dikke vacht als een volwassen Leonberger. Het is dan ook niet echt nodig om je pup ook al naar de trimsalon te brengen in de zomer. Hoe ouder de hond wordt, hoe langer de vacht ook wordt en hoe meer je dus moet trimmen.

Het is wel verstandig om hier al op tijd mee te beginnen, want op die manier raakt je Leonberger gewend aan het proces. Waarschijnlijk zal hij het dan ook geen probleem vinden om naar de trimsalon te gaan.

Leer alles over de verzorging van jouw Leonberger

Wil je ontdekken hoe je jouw Leonberger zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Leonberger Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Voldoende beweging

Omdat de Leonberger zo’n grote hond is, heeft hij ook veel beweging nodig. Als hij namelijk niet genoeg beweging krijgt, bestaat de kans dat hij sloom wordt. Hierdoor gaat hij dan nog minder bewegen. Het is niet alleen voor zijn mentale gezondheid belangrijk dat je Leonberger goed blijft bewegen, maar uiteraard ook voor zijn fysieke gezondheid.

Te weinig beweging kan leiden tot overgewicht en dat is niet goed voor de gewrichten van je hond. Gelukkig houdt de Leonberger wel van beweging en is hij graag buiten te vinden.

Zomertijd

In de zomer is het helaas niet altijd even handig dat je Leonberger graag buiten actief is. De combinatie van hoge temperaturen, een felle zon en een dikke vacht kan er voor zorgen dat je Leonberger het al snel te heet krijgt tijdens de zomer. Als het buiten heet is, kun je je Leonberger beter niet te veel en te actief laten bewegen.

Als wij mensen het namelijk al warm hebben buiten zonder zo’n dikke vacht, dan kun je er wel van uit gaan dat jouw Leonberger het ook warm heeft. Zijn dikke vacht houdt hem in principe wel koel, maar als hij te veel gaat bewegen dan kan hij het toch te warm krijgen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Leonberger?

Bekijk dan het Leonberger Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Leonbergers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Leonberger wilde weten in één compleet e-book!”

Leonberger Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Leonberger!

  • Wil je een Leonberger kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Leonberger zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Leonberger trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Leonberger de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Leonbergers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Leonberger Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Leonberger Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Leonberger Handboek interessant zal vinden.

Welkom Leonberger vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!