Home | Maak kennis met de Leonberger in het zwart (lang artikel)

Maak kennis met de Leonberger in het zwart (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je een Leonberger op straat ziet lopen en je bent niet bekend met het ras, dan zou je zomaar in eerste instantie kunnen denken dat het een beer is. Het is namelijk een ontzettend grote hond met een hele dikke vacht. Dat is ook geen toeval, want de Leonberger is juist gefokt om een leeuw na te bootsen.

Gelukkig is deze hond niet zo gevaarlijk als een leeuw, want hij heeft een heel zacht karakter en is heel lief. Ook qua kleur lijkt het niet op een leeuw, want de Leonberger kan veel verschillende kleuren hebben. Op deze pagina vind je alles over de Leonberger met een zwarte vacht.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Leonberger nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Leonberger!

Verschillende kleuren

De Leonberger is dus niet alleen een grote hond, maar hij heeft ook nog eens een hele dikke vacht. Deze vacht kan verschillende kleuren hebben. Zo kan hij een gele vacht hebben, een rode, een roodbruine of een zandkleurige.

Het is ook mogelijk dat een Leonberger verschillende kleuren in zijn vacht heeft, bijvoorbeeld geel en roodbruin. Het is toegestaan dat de punten van de haren zwart van kleur zijn, maar zwart mag niet de grondkleur van een Leonberger zijn.

Aan de onderkant van de staart, de broek aan de achterbenen, de bevedering van de voorhand en de manen mogen lichtere aftekeningen te zien zijn. Echter mogen deze weer niet zo sterk zijn dat ze de harmonie met de grondkleur verstoren.

Een zwarte Leonberger

Zoals hierboven al wordt benoemd, kan een Leonberger veel verschillende kleuren hebben. Je had misschien al gezien dat de kleur zwart hier niet bij staat. Dat komt omdat een Leonberger dan weer niet de kleur zwart mag hebben.

Dit staat vastgelegd in de rasstandaard van deze hond. Als een Leonberger helemaal zwart is, dan wordt dat zelfs gezien als een fout. Bij een hondenshow zou hij dan meteen gediskwalificeerd worden. Het is namelijk een ongewenste kleur voor de Leonberger.

Hij mag dus wel zwart in zijn haarpunten hebben, waardoor hij wel zwart kan lijken. Een zwarte ondergrond is echter niet toegestaan bij de Leonberger.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Leonberger wordt ook uitgebreid behandeld in Leonberger Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het zwarte masker

Iets dat wel elke Leonberger heeft, is een zwart masker. Dat betekent dat de haren op en rondom de snuit zwart van kleur zijn. Waar een Leonberger als ‘fout’ wordt gezien als hij een vacht heeft die deels of helemaal zwart is, wordt hij ook als ‘fout’ gezien als hij geen zwart masker heeft.

Hierbij is het echter niet de haren die zwart zijn, maar de pigment in de huid. Op de snuit heeft een hond natuurlijk niet zoveel haren, waardoor je de huid wat beter ziet. Hoe groot dit masker is, verschilt per hond. Meestal loopt het ongeveer vanaf de snuit tot aan de ogen.

De verzorging van de vacht

De zwarte vacht van een Leonberger is heel erg mooi om te zien, maar heeft ook heel erg veel verzorging nodig. Vergis je hier niet in, want er kan best wel veel tijd zitten om deze goed te verzorgen. Hij moet namelijk bijna elke dag wel even goed door geborsteld worden. Zo kun je voorkomen dat er klitten in de vacht komen te zitten. Klitten kunnen namelijk heel vervelend en pijnlijk zijn voor de Leonberger, zeker als je ze er niet meer uit krijgt.

Het is dus beter om je hond elke dag even te borstelen zodat je kunt voorkomen dat er klitten in de vacht komen. Het belangrijkste is dat de vacht mooi straalt. Als hij er dof uit ziet, kan dat betekenen dat de hond niet helemaal gezond is.

Trimsalon

Wanneer er toch klitten in de vacht van je Leonberger komen en je krijgt ze er niet meer uit, dan kun je het beste naar de trimsalon of naar de dierenarts gaan. Sowieso is het geen overbodige luxe om een aantal keer per jaar met je Leonberger naar de trimsalon te gaan.

Daar weten ze namelijk het beste hoe ze de vacht van je hond kunnen verzorgen, trimmen en knippen. Zij zorgen er voor dat de zwarte vacht van je Leonberger mooi gaat stralen.

Kammen

Naast borstelen kun je ook het beste elke week de zwarte vacht van je Leonberger even kammen. Hierbij kun je het makkelijkste laagje voor laagje te werk gaan. Je begint dan onderaan bij de poten en werkt langzaam aan naar boven toe, totdat je het gehele lichaam gekamd hebt.

Er zijn een paar plekjes in de vacht van de hond waar het wat sneller gaat klitten, dus die hebben wat meer aandacht nodig. Dit zijn de plekjes in de oksels en achter de oren.

Leer alles over jouw lieve Leonberger

Wil je álles leren over jouw Leonberger? Bekijk dan ook het Leonberger Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Blazen

Je zou misschien denken dat het genoeg is om elke dag even te borstelen of te kammen, maar toch kan het ook geen kwaad om af en toe de vacht goed uit te blazen. Dit kun je bijvoorbeeld elke week even doen met een sterke föhn of een waterblazer.

De Leonberger heeft namelijk een ontzettend dikke vacht waar al snel viezigheid in kan blijven hangen. Met zo’n föhn of waterblazer kun je het vuil en vocht uit de vacht van je Leonberger blazen.

Daarnaast komt er op deze manier ook lucht in de vacht, waardoor je kunt voorkomen dat die gaat broeien en stinken.

De rui

Net zoals bijna elke hond heeft ook de Leonberger te maken met de rui. Tijdens deze periodes kan de verzorging van de vacht best wel een flinke uitdaging zijn. Je hond verliest dan namelijk veel meer haren dan normaal.

Zoveel zelfs, dat je soms een harkje kunt gebruiken om de grote hoeveelheden van de losse ondervacht weg te halen. Zo’n harkje moet je wel echt alleen maar tijdens de rui gebruiken, anders kun je de haren lostrekken waardoor je het ruipatroon juist verstoort.

Bovendien kun je op deze manier ook de vacht van je Leonberger beschadigen. Het harkje kun je ook het beste buiten gebruiken zodat al die haren niet in je huis terechtkomen. Overigens is het natuurlijk ook het slimste om de Leonberger buiten te kammen en te borstelen om te voorkomen dat je huis onder de hondenharen zit.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Leonberger?

Bekijk dan het Leonberger Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Leonbergers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Leonberger wilde weten in één compleet e-book!”

Leonberger Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Leonberger!

  • Wil je een Leonberger kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Leonberger zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Leonberger trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Leonberger de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Leonbergers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Leonberger Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Leonberger Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Leonberger Handboek interessant zal vinden.

Welkom Leonberger vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!