Inhoudsopgave
De Leonberger is een hondenras dat al heel lang bestaat, maar waarvan de geschiedenis eigenlijk niet echt bekend is. Het is in ieder geval een ontzettend groot hondenras en is daardoor een echte Grote Vriendelijke Reuzenhond. Hij hoort dan ook bij de grootste hondenrassen ter wereld.
Daarnaast zijn het ook nog eens hele lieve en zachtaardige dieren. Dankzij deze combinatie zijn ze heel geliefd bij het publiek, ondanks dat ze veel verzorging nodig hebben. Je leest hier alles over de geschiedenis , het uiterlijk, het karakter, de verzorging en de aanschaf van de Leonberger.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Leonberger nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Leonberger!
Geschiedenis
Als je meer wil weten over het ras de Leonberger, dan is het belangrijk om ook wat meer over de geschiedenis te weten. Op deze manier kom je namelijk al een hoop te weten over zijn karakter en zijn imposante uiterlijk. Er zijn maar weinig feiten over dit ras vastgelegd, dus het is lastig om te vertellen hoe de geschiedenis van de Leonberger precies in elkaar zit. Het is een bijzonder verhaal, maar je moet het wel met een korreltje zout nemen.
De meeste experts zijn het er over eens dat de eerste honden van dit ras zijn gefokt in het gelijknamige stadje Leonberg. Dit ligt tegenwoordig in het zuidelijke district Baden-Württemberg. Vroeger was dit een streek die bekend stond als het Hertogdom Zwaben. In de meeste gevallen ontstaat een nieuw hondenras omdat mensen behoefte hebben aan een bepaald soort hond.
Denk hierbij aan een herdershond om het vee bij elkaar te houden, een jachthond als ondersteuning tijdens het jagen, een waakhond om de boel te beschermen of een vechthond. Waarschijnlijk is dit bij de Leonberger echter niet het geval. Deze hond werd namelijk bedacht als marketingstunt. De persoon die dit ras heeft bedacht heette Heinrich Essig en leefde van 1808 tot 1887.
Stadswapen
Het verhaal achter dit ras draait allemaal om het stadswapen van het stadje Leonberg. Op dit wapen stond een grote en trotse leeuw. Essig was een belangrijke man in Leonberg. Hij was namelijk een succesvolle kroegbaas, koopman, aannemer en bier.
Daarnaast zat hij ook nog in het stadsbestuur. Hij stond tevens bekend om de vele dieren die hij rond zijn huis hield. Het schijnt zo te zijn dat zijn erf meer op een dierentuin leek. Hier scharrelden dan niet alleen honden rond, maar ook kalkoenen, pauwen, vossen en nog veel meer verschillende diersoorten.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Leonberger wordt ook uitgebreid behandeld in Leonberger Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Kruisen van hondenrassen
Essig hield zich samen met zijn nichtje bezig met het kruisen van hondenrassen. Op een dag kreeg hij schijnbaar het idee om een hond te fokken die leek op de leeuw die op het stadswapen stond. In de negentiende eeuw stond Leonberg bekend om zijn bedrijvige paardenmarkt, maar ook om de handel in honden. Als het verhaal dus klopt, dan is de Leonberger eigenlijk een soort marketing trucje dat heel goed is gelukt.
Populair
Toen de Leonberger voor het eerst werd gefokt, waren toevallig net grote en indrukwekkende honden erg populair. Vooral op het platteland wilde men graag zulke honden hebben. De meeste mensen wilden een hond zoals de Sint Bernhard, maar het ras was toendertijd bijna uitgestorven en dus ook niet makkelijk te vinden.
Dat ras werd gelukkig wel nog gered, maar waarschijnlijk heeft het tekort aan die honden toen wel erg geholpen om de Leonberger populairder te maken in Duitsland en de gebieden daar omheen. Dat komt mede doordat er waarschijnlijk gebruik is gemaakt van Sint Bernhard honden om dit nieuwe ras te creëren.
De populariteit van de Leonberger had helaas ook een schaduwkant. Als er iets succesvols op de markt is, zullen er altijd andere mensen zijn die het na proberen te maken. Met de Leonberger was dat ook zo. Fokkers probeerden namelijk om Essig te evenaren. Dit leidde tot wisselende resultaten wat er weer voor zorgde dat er gespot kon worden met de Leonberger. Hierdoor heb je bijvoorbeeld de uitspraak gekregen ‘alles wat men niet definiëren kan, ziet men voor een Leonberger ‘an’.
Dat komt dus omdat er zoveel verschillende rassen werden gebruikt, dat je soms niet meer wist of het nou wel of niet een Leonberger was. Door dit probleem was er een officieel rasstandaard nodig, maar het duurde nog wel even voordat dat er kwam. Dat gebeurde namelijk pas in 1905, na Essig’s dood.
Een nieuwe start
Niet zo lang na de officiële erkenning van de Leonberger brak de Eerste Wereldoorlog uit. Deze oorlog had niet alleen rampzalige gevolgen voor de mensen in Duitsland en de rest van Europa, maar ook voor de meeste hondenrassen. Ook de Leonberger ging er bijna aan onderdoor.
Vier jaar nadat de Eerste Wereldoorlog weer voorbij was, in 1922, werd de eerste rasclub opgericht: de Duitse Leonberger Club. Er werd overal naar overgebleven Leonbergers gezocht en daardoor werd er langzaam maar zeker weer nieuw leven in het ras geblazen.
Leer alles over jouw lieve Leonberger
Wil je álles leren over jouw Leonberger? Bekijk dan ook het Leonberger Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Rasverenigingen
In Duitsland bestond dus al langer een rasvereniging voor de Leonberger. In 1966 werd uiteindelijk de eerste rasvereniging in ons land opgericht, namelijk de Leonbergse Honden Club Nederland, oftewel de LHCN. Deze vereniging bestaat nu nog altijd. Dankzij hun toewijding en hun focus op een gezond ras zijn er tegenwoordig ook in Nederland een heleboel gezinnen die van hun eigen ‘leeuw’ uit Leonberg kunnen genieten.
Het uiterlijk van de Leonberger
De Leonberger staat waarschijnlijk het meest bekend om zijn grote en imposante uiterlijk. Ze zijn namelijk heel groot en goed gespierd. Het zijn echter geen logge honden. Ze zijn een stuk wendbaarder en sneller dan dat veel mensen in eerste instantie denken. Ze hebben een elegante bouw met goede verhoudingen, een krachtig lijf en ledematen.
De grootte
Een reu is over het algemeen flink wat groter dan een teefje. Hij kan namelijk een schofthoogte bereiken van tussen de 71 en de 80 centimeter groot. Dat is echt ontzettend groot voor een hond dus. Hij weegt dan ook tussen de 54 en de 77 kilo. Een teefje is dus een stuk kleiner.
Zij heeft namelijk een gemiddelde schofthoogte van tussen de 65 en de 75 centimeter. Hierdoor is ze ook meteen een stuk lichter, namelijk zo’n 45 tot 61 kilo. Een mannelijke Leonberger kun je herkennen aan zijn sterke en stoere bouw. Een teefje ziet er wat lichter en sierlijker uit.
Een leeuw
De Leonberger heeft een grote kop, maar niet een lompe kop. Hij heeft sterke kaken en een redelijk langwerpig hoofd. De oren zijn middelgroot en hoog aangezet. Ze handen langs de zijkant van de schedel naar beneden. De Leonberger heeft een typerend zwart masker op zijn gezicht. Dat betekent dat in ieder geval de haren op en rondom zijn snuit zwart zijn gekleurd. Dit masker hoeft niet per se het hele gezicht te bedekken, maar in de meeste gevallen loopt het van de neus tot aan de ogen. De ogen van de Leonberger zijn donkerbruin en zijn amandelvormig.
De vacht
De vacht van de Leonberger speelt een grote rol in zijn uiterlijk. Hij is namelijk misschien wel net zo karakteristiek en indrukwekkend als het formaat van de hond. Dit ras heeft een dubbele vacht. De bovenste deklaag is langharig en sluik. Het ligt vlak op de ondervacht en heeft meestal een lichte slag in zijn haar. Dankzij de dikke vacht van de hond is hij heel goed beschermd tegen extreme weersomstandigheden. Dat komt waarschijnlijk door de kou tijdens de Zuid-Duitse berg winters waar de eerste exemplaren van dit ras zichzelf tegen moesten beschermen.
De lange haren van deze vacht bedekken het gehele lichaam van de hond, zelfs de voor- en achterpoten en de staart. De kleur van de vacht kan verschillende kleuren hebben. Hij kan bijvoorbeeld zandkleurig zijn, maar ook bruin, geel of roodbruin. Ook zijn er verschillende combinaties mogelijk. Er is één vaste eis van de rasstandaard wat betreft de kleuren en dat is dat het gezichtsmasker altijd zwart moet zijn. Kleine witte vlekken die rond de tenen of op de borst zitten, worden ook getolereerd volgens de officiële regels van de rasvereniging.
Het karakter van de Leonberger
De Leonberger kan best wel overkomen als een agressieve of gevaarlijke hond. Dat komt door zijn uiterlijk, want hij lijkt natuurlijk wel een beetje op een leeuw. Hier is gelukkig helemaal niets van waar, want het is juist een hele zachtaardige en lieve gezinshond. Je hebt zelf ook veel invloed op zijn karakter, want met een goede opvoeding en socialisatie kan het eigenlijk niet mis gaan. De Leonberger is heel onverstoorbaar.
Hij zal dan ook echt niet schrikken van onverwachte gebeurtenissen of plotseling lawaai. Ook andere honden of voorbijgangers zullen deze honden tijdens het uitlaten bijna niet van hun stuk brengen. Ook hier is een goede socialisatie natuurlijk ook weer heel belangrijk.
Dit ras kan zich redelijk snel en gemakkelijk aan nieuwe situaties aanpassen. Dat komt omdat ze heel gebalanceerd en intelligent zijn. Hun rustige aard zorgt ervoor dat ze ook heel geschikt zijn voor gezinnen met andere huisdieren en met kinderen. Let er echter wel op dat je je hond nooit alleen laat met een kind. Een hond blijft natuurlijk een dier en een kind, zeker als het nog klein is, kan onhandige dingen doen of onverwachte bewegingen maken waar zelfs een hele rustige en evenwichtige hond van kan schrikken. Let er daarnaast ook op dat kinderen de hond niet gaan zien als een speelgoedpaard of klimrek.
Een vriendelijke reus
Houd er ook rekening mee dat je met deze honden al direct een serieuze en goede start moet maken wat betreft de training en de socialisatie. Ze zijn dan wel heel kalm, maar het blijven natuurlijk ontzettend grote honden. Dankzij hun formaat zitten ongelukjes in een klein hoekje. Bedenk ook dat mensen die het misschien niet zo op honden hebben of die niet zoveel verstand van honden hebben al snel zenuwachtig en bang kan worden van een grote hond zoals de Leonberger.
Zij weten niet dat dit ras in principe gewoon een Grote Vriendelijke Reus is. Op zijn beurt kan de hond echter weer zenuwachtig worden van het zenuwachtige gedrag van mensen. Het is dus belangrijk om in je achterhoofd te houden dat een Leonberger een onterechte negatieve indruk kan maken bij mensen.
Een werkhond
De Leonberger is echt niet alleen maar gefokt om een mascotte te creëren voor de stad Leonberg. Het is namelijk ook een echte werkhond. Hij wordt dan ook nog altijd ingezet als reddingshond en hij is gespecialiseerd in reddingswerken in het water. De rasvereniging LHCN heeft zelfs nog een aparte stichting opgericht waarbij het verzorgen van reddingswerk cursussen voor Leonbergers centraal staan.
Dankzij hun imposante uiterlijk en hun formaat worden honden van dit ras ook gebruikt als waakhond. Ze moeten dan bijvoorbeeld boerderijen beschermen tegen inbrekers. Er zijn echter wel betere waakhonden te vinden, want ze zijn best terughoudend. Wel zijn ze erg gedisciplineerd. Ze zijn dan ook heel erg op hun baasje gericht en daardoor in staat om het gezin te beschermen tegen bedreigingen. De situatie moet wel heel bedreigend zijn voordat deze kalme hond gealarmeerd raakt.
De verzorging van de Leonberger
Zoals je inmiddels wel weet, heeft de Leonberger een dubbele dikke vacht. Daarnaast is het ook gewoon een hele grote hond, want dus betekent dat hij simpelweg heel veel haar heeft. De vachtverzorging is dan ook een belangrijk punt van aandacht voor elk baasje. Er kunnen namelijk best wel gemakkelijk knopen en klitten in zo’n lange en dikke vacht komen. Daarnaast kan er ook heel snel vuil in blijven hangen als de hond bijvoorbeeld buiten aan het spelen, sporten of gewoon aan het wandelen is.
Je moet de vacht van deze hond van ook regelmatig borstelen. Dat heb je niet zomaar eventjes gedaan door het grote haaroppervlak. Een Leonberger is gelukkig over het algemeen een hele rustige hond en zal het dan ook zonder problemen toestaan dat je zijn haren borstelt. Sterker nog, je hond kan het nog best wel fijn vinden! Je kunt hier dan ook best wel een gezellig momentje van persoonlijke verzorging van maken.
Hoe vaak de vacht verzorgen?
Er kan nog best wel een verschil van mening ontstaan over hoe vaak je precies de vacht van een Leonberger moet verzorgen. Hij kan namelijk best veel last hebben van een onverzorgde vacht, zeker als er onrustige plekken en irritaties ontstaan. Aan de andere kant zijn er ook weer baasjes die juist zeggen dat te vaak borstelen tot meer haarverlies kan leiden. Het welzijn van je hond blijft als het goed is belangrijker dan het aantal haren dat in je huis rondzwerft. Als je erg gebrand bent op een huis dat helemaal spic en span is, dan is de Leonberger misschien niet het juiste hondenras voor jou.
Het gebit
Ook het gebit is een belangrijk onderdeel van de verzorging van de Leonberger. Deze moet je namelijk minstens één keer per week poetsen. Dit doe je met een tandpasta die speciaal voor honden is ontwikkeld. Het beste kun je hier al mee beginnen wanneer de hond nog een pup is, want dan kunnen jullie er allebei aan wennen en wordt het gewoon een onderdeel van jullie omgang. Het zal dan ook waarschijnlijk geen worsteling worden, want de Leonberger is een rustige en tolerante hond.
Bij het poetsen moet je goed checken dat er geen irritaties aan het tandvlees ontstaan. Als dat wel het geval is, kun je het beste naar de dierenarts gaan. Ontstekingen die in de mond ontstaan kunnen namelijk snel overslaan naar andere delen van het lichaam die wellicht kwetsbaarder zijn.
De oren en de ogen
Twee andere belangrijke onderdelen van de verzorging zijn de oren en de ogen. Er kan namelijk heel makkelijk vuil tussen de haren blijven zitten tijdens het spelen of het wandelen omdat de Leonberger zo’n dikke vacht heeft. De haren rond de oren, de gehoorgang, en de oogleden zijn in dit geval risico plekken. Als het vuil zich ophoopt kan het namelijk problemen opleveren zoals ontstekingen en irritaties.
Dit geldt ook voor de plekjes tussen de tenen. Deze gebieden moet je dus regelmatig controleren. Als er wat viezigheid is blijven zitten, kun je dit het beste schoonmaken met lauw gekookt water.
De fysieke en mentale uitdaging van de Leonberger
De Leonberger ziet er misschien uit als een hond die redelijk sloom is, maar ze hebben wel relatief gezien veel beweging nodig. Dat komt omdat ze de aanleg hebben van een echte werkhond. Ze hebben dan ook sterke spieren en een drive om actief bezig te zijn, het liefste samen met hun baasje. Dit was namelijk ook zo bij de Sint Bernhard en de andere rassen die waarschijnlijk de voorouders van de Leonberger waren.
Dit ras heeft dan ook voldoende beweging nodig om de conditie op peil te houden en de gewrichten in goede vorm. Dit doe je simpelweg door regelmatig een stevige wandeling met je hond te maken die bovenop jullie gewone uitlaat rondjes komen. Door het weer hoef je je niet tegen te houden, want dit ras zal daar naar alle waarschijnlijkheid veel minder last van hebben dan jij. Ze kunnen namelijk heel goed tegen de kou en de regen zal ze ook niet zoveel uitmaken.
Ga wel goed na of je wel genoeg ruimte hebt voor deze hond in je huis. Als puppy zijn ze natuurlijk nog redelijk klein, maar als hij volgroeid is neemt hij veel plaats in beslag.
Beweging met je pup
Voor een puppy is het ook belangrijk om te wandelen. Op deze manier bouwt hij namelijk meteen en goede conditie op en het zorgt ervoor dat hij soepel zal bewegen. Daarnaast is het ook goed voor de socialisatie. Jullie zullen namelijk buiten veel vreemde en nieuwe prikkels tegenkomen in de vorm van hardlopers, brommers of andere dieren. Hier went je hond dan meteen aan.
Je moet niet meteen een uur gaan wandelen met je pup, want dat kan hij nog niet aan. De gewrichten, spieren en ook de geest van de pup zijn nog volop in ontwikkeling. Het beste is om aan te houden dat je vijf minuten extra mag wandelen bij elke maand dat je hond ouder wordt, en dat dan vier keer op een dag. Dus als je Leonberger dan drie maanden oud is, mogen jullie drie keer vijf minuten, dus een kwartier, wandelen.
Naarmate de hond ouder wordt kun je het ritme ook opvoeren. Na zo’n wandeling heeft de pup wel rust nodig. Niet alleen om lichamelijk bij te komen, maar ook om de mentale prikkels goed te kunnen verwerken.
Spelletjes spelen
Spelletjes spelen is niet alleen leuk voor een hond, maar het is ook heel belangrijk. De Leonberger is namelijk een intelligente hond en ook mentaal gezien moet hij scherp en fit blijven. Dit doe je door je Leonberger te prikkelen met puzzels, spelletjes en andere leuke activiteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan hondensporten. Het is wel belangrijk dat je regelmatig op nieuwe manieren je hond uitdaagt. Als dat niet gebeurt, gaat je hond zich al snel vervelen.
De opvoeding van de Leonberger
Er wordt gezegd dat de Leonberger een redelijk gemakkelijke hond is om op te voeden. Het is echter jouw taak als baasje dat hij goed wordt gesocialiseerd en opgevoed. Door je hond goed te socialiseren, dus veel in contact te laten komen met andere mensen en dieren, leert hij wat de regels zijn en hoe hij zich moet gedragen in de wereld. Laat hem dus zo goed mogelijk aan alle prikkels wennen, want dan heeft hij daar later geen last meer van.
Hoe je samen een goede start kan maken, leer je allemaal op de puppycursus. Hier krijg je van experts begeleiding en advies over hoe je het beste om kan gaan met je pup. Bovendien leert je hond hier meteen andere pups kennen, wat al een goed begin is van de socialisatie.
Een Leonberger kopen
De precieze prijs van een Leonberger verschilt per fokker, maar je kunt het beste rekening houden met een prijs van tussen de €1200,- en de €1800,-. Het beste kun je je hond kopen bij een erkende fokker en niet via een malafide op Marktplaats. Houd er bij een grote hond als de Leonberger ook rekening mee dat je meer geld kwijt bent aan voer en aan spullen. Een mand voor een Leonberger kost bijvoorbeeld meer geld dan een kleine mand voor een Chihuahua.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Leonberger?
Bekijk dan het Leonberger Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!